sexualupplysare och bokälskare

veckans nya bok sexbok!

Publicerad 2008-07-14 11:06:08 i Sex osv.,

Glömde skriva att jag även lånat en väldigt bra bok idag. Jag är den sortens person som läser i princip all sorts litteratur. Men om jag ska välja två genrer som jag känner extra mycket för, är svaren absolut Chicklit och sexböcker. Då menar jag inte bara erotiska noveller, utan även böcker som är mer faktabaserade, både psykologiskt, fysologiskt och medicinskt. Jag plöjar alla böcker på vnd-hyllan! 
   Ja, jag kan anses som en tönt - men stadsbiblioteket är helt underbart. Stort, välsorterat och en dom har dessutom en väldigt stor avdelning med sexböcker, något som uppskattas mycket av mig. Jag har varit på väldigt många olika bibliotek runt om i vår lilla stad, och jag blir besviken på nästan varenda vnd-avdelning, förutom just då stadsbiblioteket. Hylla efter hylla fyllda med böcker om allt från Kama Sutra till spännade böcker om fakta och verkliga händelser. Varje gång jag är i odenplan är det ett måste att gå förbi här och se vad de har för nyheter. Extra kul är det om jag är där med syrran, för hon blir alltid lika generad och besvärad när jag väljer ut nya böcker att läsa, samt berättar vilka jag redan läst. Hon är så söt min älskade lilla storasyster<3

Veckans nya bok blev iaf Sex - en politisk historia.  Jag har precis börjat, o är redan helt fast. Den handlar om hur samhället utvecklats under 1900-talet, och tar med allt från preventimedlets genombrott, samhällets syn på sex och samlevnad, människors villkor, homosexuellas rättigheter, samt en massa annat spännande. Utgiven av ett av mina favvoföretag RFSU. Känner på mig att det är en otroligt bra bok som tar upp en massa viktiga saker. Samt att jag kommer lära mig en massa nytt, som jag inte tidigare visste! Något som alltid uppskattas! Längst bak i boken är det en lång lista med viktiga årtal, något som båda är intressant och skrämmande. Sverige som är ett av världens mest jämställda land, jag tror vi ligger 2 på listan el så, vi har kommit otroligt långt när det gäller jämställdhet, frågor som gäller samliv och sexualitet, lagar och bestämmelser + en massa mer. Trots det så får jag chock gång på gång när jag läser årtalen för när olika saker fastställdes. Några exempel:

1911: Preventivmedelslagen, som förbjuder upplysning om preventivmedel införs.
1937: Offret för incest betraktas inte länge som en medbrottsling.
1944: Homosexualitet avkriminaliseras.
1947: Karin Kock kommer som första kvinnan i regeringen.
1965: Våldtäkt inom äktenskapet blir straffbart.
1970: Preventivmedel får säljas utan speciellt tillstånd från polisen.
1980: Det blir förbjudet att skildra och sprida barnpornografi.

Detta är bara några exempel, finns hur många andra som helst. Och det som skrämmer mig är tanken, att om vi är ett av världens främsta framskridna land gällande många av dessa frågor, och det har skett förändringar så pass sent i tiden, så undrar jag hur det ser ut i resten av världen. Där flera av dessa frågor fortfarande är frågetecken, ej diskutabla eller tabu. Jag kan inte låta bli att undra, vi lever på 2000-talet, hur lång tid ska det ta innan resten av världen kommer ifatt oss, samtidigt som jag tycker att vi som nästan är först, ligger så mycket efter?!

Mer om boken kommer senare ju mer jag kommer in i den. Funtar på att kontakta redaktöerna för en diskussion, samt få svar på alla frågor som nu snurrar i mitt huvud.


puss puss// en funderande caro<3

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela