om gynekelogen

Efter mitt besök igår så tänkte jag ta upp de som jag tror är de allra vanligaste frågorna och funderingarna som har med besök hos gynekologen att göra. Det är lätt att man bildar förutfattade meningar, oro och en massa annat obehagliga tankar, vilket självklart är förståligt, men dock så onödigt med tanke på att det inte finns något att oroa sig!

- Måste jag ha en man som undersöker mig? Nej, man får välja helt själv om man vill ha en man eller kvinna, det är upp till dig att bestämma. En del känner sig mer bekväm med en kvinna, och en del med en man.

- Gör det ont? Inte direkt, kan kännas lite kallt och obehagligt vid vissa moment. Men det gör inte ont, man gör ju undersökningen för att få hjälp, inte för att någon ska göra illa en. Det används en del instrument, men allt är insmort i glidmedel och det hela sköts lugnt och metodiskt.

- Njuter den som undersöker? Nej, absolut inte. Det är dens yrke att undersöka dig, och det är inget sexuellt med det hela förutom att det är ditt kön som undersöks. Men nej, det är som vilken annan läkarundersökning som helst. 

- När ska man gå till en gynekolog? Så fort minsta lilla oro dyker upp om något som rör dig och din kropp! Det är alltid bättre att gå dit en extra gång än att ignorera, är det något så kan det bli värre ju mer tid som går! Det gäller allt från sjukdomar till minsta lilla grej, det kan vara absolut inget, eller något som kan bli farligt!

- Vad kan man få hjälp med? Exakt allt som har med dig och ditt undre att göra. Sjukdomar, preventivmedel, oro eller vad det nu kan vara du undrar över. Personerna som har yrket är extremt kunniga och kan hjälpa dig med allt. 

- Vart finns gynekologer? Är du mellan 15-23 så kan du vända dig till din närmaste ungdomsmottagning, det är gratis, dom har tystnadsplikt och alla är supertrevliga! Annars finns det på vårdcentraler och sjukhus.

- Är det skillnad på barnmorska och gynekolog? Dom har olika utbildningar och kan därmed ha olika mycket kunskap. Vanligtvis på en ungdomsmottagning får man först träffa en barnmorska som kan avgöra om det är något allvarligt eller inte, är det allvarligt får man tid hos en gynekolog med läkarutbildning. 

Om jag glömt någon fråga som du kommer på, så hör av dig :)

puss puss//en lycklig caro<3                                                                                                                                                                        - A Land Down Under<3