vilken föreläsning!

Jag hade blandat ihop dagarna lite, så ikväll hade vi Hans Rosling som föreläsare. För er som inte vet vem det är så kan man kort sammanfatta honom som: en av grundarna till läkare utan gränser, varit med vid HIV-forskningen sen start, grundare till gapmind och nu turnerar han världen över och föreläsare om det han kommit fram till i sin forskning. Otrolig karisma och energi, ett sant nöje att lyssna på honom! Det var första gången som hela klassen satt tyst och lyssnade ända tills läraren själv avbröt för paus, brukar alltid vara tvärtom annars.
Han var bara så otroligt häftig människa, och jag som har fördomar var säker på att han var gammal och mossig, men tvärtom - så uppdaterad och openminded! Åh vad jag älskar föreläsningar med bra människor, det är då man lär sig som mest!
Dagens föreläsning handlade i stora drag om hur HIV´s spridning ser ut ur främst två perspektiv - pengar och år. Hur det kommer sig att två grannländer kan vara så nära rent fysiskt, men så långt ifrån varandra vad det gäller utveckling, ekonomi och antalet smittade. Vad HIV-smittning beror på samt en mängd olika andra småämnen.

Åh så jäkla intressant föreläsning, jag riktigt känner hur hjärnan pyser och myser av glädje och stimulans!
0 kommentarer