Prinsar och prinsessor

Hittade mitt gamla tal för nationella proven, och fan vilket bra tal! Jag minns hur nöjd jag var medan jag skrev det och jag blir fortfarande lika nöjd, haha! Extra nöjd var jag över snuskinfon om Törnrosa! ;) Kan även meddela att det var detta tal som gav mig VG i slutbetyg, detta trots att en kärring gav mig IG på den skriftliga delen...

Sagor – dåtid och nutid

Det första som jag kom att tänka på när vi fick det här temat saga och sanning var;vad sagor har haft för betydelse genom tiderna och vad de har för roll i dagens samhälle, samt hur sagornas innehåll och handling har förändrats. För mig var det självklart att inrikta mig på just sagor, då sanning är något som är så pass individuellt och svårare att hantera än sagor.


För mig har sagor alltid haft en stor betydelse, genom hela min uppväxt. Ni minns säkert själva när man var liten, och det blev sagostund på dagis, eller när det var läggdags och någon förälder, syskon eller barnvakt läste för en. Och på bara någon minut var man inne i sagans värld och fick uppleva det ena äventyret mer spännande än det andra.


   På ett sätt var det en flykt från verkligheten, att bara genom att få höra en saga berättas för en, kunde man fly från den tråkiga verkligheten och in i sagans underbara värld och höra om prinsar och prinsessor, drakar och monster som ska besegras av hjältar och riddare.


   En helt annan värld som kunde öppnas för en när man helst ville, och som alltid fanns tillgänglig med hjälp av en bok och lite fantasi.

 Som jag tidigare nämnt har sagor alltid haft en stor betydelse för mig, och för mig fanns det inget bättre än att få höra just sagor om modiga prinsar och vackra prinsessor som alltid fann varandra i slutet, och för att gestalta det hela har jag valt att berätta om en av mina egna favoriter.


 Jag har valt den klassiska sagan om Törnrosa av Bröderna Grimm. Med anledningen att jag anser att Törnrosa är en typisk saga, och det är alltid just den här som jag kommer att tänka på när någon nämner ordet saga. Den har allt en typisk saga ska innehålla enligt min åsikt. Det finns en vacker, blond prinsessa, det finns en modig och fager prins och som i de flesta sagor ska prinsen rädda prinsessan ur någon fara innan de finner varandra och sagan får ett lyckligt slut.


 Vilket även sker i den här sagan, jag antar att de flesta här inne kommer ihåg denna klassiska saga, men för er som inte gör det, så handlar sagan om Törnrosa som har stuckit sig på en förhäxad spinnrock, hon och hela slottet faller i en djup sömn som varar i 100 år, samtidigt som det växer en hög törnhäck runt slottet.

Men det hela slutar med att Prinsen lyckas ta sig igenom denna farliga mur av taggar och han finner prinsessan sovandes, han böjer sig ner och kysser henne, vilket resulterar i att hon och hela slottet vaknar upp och så de lever lyckliga i alla sina dagar.


   Fast så gick det egentligen inte till, utan i originalversionen våldtar Prinsen Törnrosa och sticker innan hon vaknar, men den är nu omgjord i en lite mer barnvänlig form.En annan lite mer modern saga som inte är lika barnvänlig som Törnrosa, är ”Pretty Woman” som egentligen är en film, men jag tycker den har, liksom Törnrosa, allt en saga ska ha.

Jag har valt denna bild för jag tycker det är den bild som representerar den moderna sagan bäst. Den här berättelsen är enligt mig också liksom sagan om Törnrosa, en romantisk klassiker, dock i lite mer modern form.


 Och här på bilden, som är tagen ur filmen, från Touchstone Picture år 1990, kan man se de två huvudrollsinnehavarna Richard Gere och Julia Roberts.


   Jag antar att de flesta här inne har sett filmen, men för er som inte har det, så handlar filmen om en prostituerad kvinna, Vivian, som spelas av Julia Roberts, och hon blir en natt upplockad av en rik affärsman, Edvard, som då spelas av Richard Gere.


   Han är på besök i Hollywood en vecka och vill ha hennes sällskap under hela sin vistelse, och det hela slutar med att de finner varandra och sagan slutar lyckligt. Men istället för en vit häst och svärd kommer han åkande i en vit limousine viftandes med ett paraply. Och innan Edvard når sin prinsessa måste han klättra uppför en utomhustrappa och övervinna sin höjdrädsla.


 Även filmen är ju ett sätt att fly från verkligheten, man sätter på en film, och på bara någon minut har man kastats in i en annan värld och man har en handling att följa. Även här byts den tråkiga verkligheten ut mot en spännande värld av allt från skrämmande mordhistorier, krigsfält, skräckscener, romantiska möten, till tårfyllda slut.

   Den enda som bytts ut från sagornas värld till filmens, är att nu behöver man inte längre sin egen fantasi, då alla bilder redan är klara på film, till skillnad från när man läste sagor som barn.


 Detta är bara ett av många exempel på hur en gammal saga kan göras om i nutida tappning. Nu är det ju inte så att Pretty Woman just härstammar från Bröderna Grimms Törnrosa, men det går lätt att se ett mönster hos de båda, och man finner liknande egenskaper i båda berättelser.


   För de innehåller ju båda samma sak, vackra flickor, modiga pojkar, hinder som måste besegras, och han måste alltid rädda henne ur någon farlig situation innan de kan sluta lyckligt.


   Sen om de hinder som måste besegras är en farlig törnmur eller att klättra upp för höga höjder, eller om den vackra prinsessan måste räddas är ur 100 årig lång sömn eller från Hollywoods slumområden, har mindre betydelse. Det viktiga i sagornas värld är att Han och Hon finner varandra och att de lever lyckliga i alla sina dagar!

 

Tack för mig!

#1 - Anonym

långa inlägg:)

#2 - Linda

hehe det va tider det! Thg alltså! <3