ett medvetet val

"Men vänta nu Caro, vad ska du dricka?" "Ska du dela en flaska med oss" "Eller tar du en öl" "Ska du inte dricka någon alkohol?" "Jaaaahaaaa, du kör ju biiiiil!!, Eller?!"
 
- sen vände sig 8 par ögon emot mig och inväntade mitt svar. Och nej, jag körde inte hepatit c-kortet, för det är jag så förbaskat trött på när det kommer till alkoholfrågan!

Mitt svar: det är något jag helt medvetet har valt då jag anser att man inte behöver ha alkohol till maten eller jämt ha med det i bilden. Något jag kör med sedan flera månader tillbaka, som jag trivs med. Dessutom så har jag så jävla mycket roligare ute med mina vänner än när jag drack!

- det är inte deras undran eller frågor jag stör mig på. För det skämdes dom för, för att dom frågade varför jag som ung inte ville ha dricka till maten när det erbjöds... 


   Det jag stör mig mest på är att jag inte har något "synligt" eller "godkänt" försvar - skulle jag sitta där med en slöja så skulle ingen lyfta på ögonbrynen, eller skulle jag ha ett synligt kors hängandes runt halsen skulle det vara samma sak. Eller om jag kånkade på en 7månaders babymage - för alla dessa är både synliga och godkända försvar till varför jag som ung inte vill dricka!!


Gaaah!! Jag blir så förbannat jävla trött på korkade köttmongon! Va fan är grejen med att jag måste vara på smällen, köra bil eller ägna mig åt någon religion? Varför kan inte jag bara som ung kvinna - inte vilja dricka alkohol?!
- då vill jag tillägga att jag körde flera vita kvällar/middag/utgångar långt innan jag fick min diagnos, och det är något jag absolut kommer fortsätta med efter att min lever läkt klart.


Men varför är det så? Varför måste alkoholen ha en sådan central roll i vårt samhälle? Varför måste jag ha ett skäl till varför jag avstår? Varför tas det för givet att så fort det vankas middag eller fest ska flaskorna fram? Varför?!
2 kommentarer
Linda

Bryt normen! :) Nej men det är väl bara för att det är så förbaskat ovanligt I guess. Men jag vet hur det känns som när jag svarar med "Jag är nykterist" så reagerar alla med "ooojdå!".... En reaktion jag har smått svårt för haha

Jenny

Som vanligt i de flesta kulturer, inte minst i Sverige, så ska det ätas och drickas (helst alkohol) så fort nått ska firas. Om man bryter mot den normen anses man konstig. Min kollega är 31 och nykterist, hon har alltid varit det och hon får fortfarande "försvara" det valet :-/