modern omskärelse

Visste ni att att det fanns högt uppsatta läkare vars huvuduppgift var att operera bort klitoris på unga flickor?
- En läkare hann ta bort klitoris på över 50 barn innan han stoppades, detta var 1860. Men det sägs att dessa klitorisoperationer fortsatte ända in på 1950-talet i usa.

Anledningen till detta? - man visste inte hur man skulle reagera när barnen tog på sig själva, och gjorde allt för att förhindra flickorna till att känna njutning. Det var upprörda föräldrar som ringde läkare och bad om råd, och detta blev lösningen. Annars fanns det olika sorters redskap gjorda i läder och metall som man satta över själva könen - allt för att förhindra barnen att nudda eller röra sin egna kön.


- det är alltså något som pågick av legitimerade läkare, i vårt vita västerland. Och ja, det är en viktig faktaegenskap i detta, för det är så lätt för oss västerlänningar att säga "ja men det där med omskärelse är något som bara sker i hyddor på afrikas savann av präster!!" - när det i själva verket sker på samma sätt, men på ett mer "acceptabelt" sätt av utbildade läkare.

ps. ännu en sak jag lägger till min lista - barns sexualitet och njutning.
5 kommentarer
Rosa Parks

Och än idag skär man sönder spädbarns förhudar utan deras samtycke, och det värsta är att detta är Sverige år 2010.

car0 - passion for passion

Ja det är jag fullt medveten om, och det är fruktansvärt. Men i vilket syfte sker det? Det jag ville belysa med min text var att dessa klitorisoperationer skedde för att man inte ville att barnen skulle ta på sig själva och orsaka njutning, onanera- jag säger inte att det ena är mer okej än det andra, utan vill belysa de olika orsakerna.



Mvh//Caro

Rosa Parks

Det har någon religiös anknytning bland judar och muslimer, kanske njuter Gud av ljudet av en ung förhud som knipps av? Snipp! Gud är ju trots allt god och dessutom allsmäktig - det borde innebära att han gillar omskärelse eftersom det fortfarande sker än idag;)

Skämt åsido, så tycker jag faktiskt att omskärelse (manlig sådan) inte är så farlig och det är inget jag motsätter mig per se, utan endast när det sker på försvarslösa barn. Här tycker jag att det är dags att sätta ner foten, vi kan inte låta vår tolerans för religioner/traditioner gå för långt och bortse från det faktum att barn fortfarande könsstympas i Sverige.

car0 - passion for passion

Jag är i den uppfattning att varje individ ska få göra sina egna val när det kommer till nästan allt här i världen, dvs jag är emot allt från barndop till omskärelse pga religiösa orsaker - just för att barnen själva inte gjort det valet!



- men jag tycker ändå man ska ha i åtanke varför det görs, samt hur det görs? Nu är jag inte alls insatt i hur det görs i sverige, nutid, men kan tänka mig att det sker på kirurgisk väg på sjukhus?

- och jag kan inte heller förstå varför det fortfarande sker - då det från början var för att det är enklare att hålla rent och fritt från infektioner/bakterier!(om jag inte minns helt fel.) - vilket inte är lika nödvändigt i nutida sverige som det en gång kan ha varit i andra delar av världen.



men sker detta på lagliga sätt eller hur går det till med könsstympning i sverige?

Aleks Ekstrand

de dom i nte tänkte på är att klitoris är så mycke större än så :) så screw them!!!!