skillnaden på outa och komma ut,

Jag visste faktiskt inte skillnaden på detta förrän någon förklarade detta för mig under en samordnarutvärderingshelg med Colour of Love som var i höstas. Och sedan dess har jag ogillat det där med outa extremt mycket.



Komma ut: en bestämmer själv att en vill komma ut, antingen för sin familj, några vänner eller för hela världen. Ofta handlar det om att en outar ett en gillar samma kön som en själv, eller kanske flera kön än enbart det motsatta. Vanligtvis benämner folk detta som att homosexuella och bisexuella kommer ut. Kan vara det bästa en någonsin gjort, kan vara överdrivet jobbigt - men de flesta mår riktigt bra när det hela är gjort.


Bli outad: det är alltså när någon annan än sig själv bestämmer sig för att berätta för någon vän, för familjen eller hela världen att en annan person är tex homosexuell. Visst att det kan ske av ren olyckshändelse, men flesta fall handlar det om att tjäna pengar på kändisar.


Kajsa Bergqvist blev alltså först outad av Se & Hör inför hela svenska folket, och sen kom hon ut själv genom att bekräfta ryktena.

Visst smakar det rätt vidrigt i munnen av tanken på att folk outar andra för att tjäna pengar på det? Återigen visar det bara att hetersexualitet är normen och att det utanför eller bortom är något som går att tjäna pengar på, för att det inte tillhör normen. Sådana människor undrar jag hur dem fungerar.


ps. jag har nog inte blivit outad, och det är nog för sent för det nu, men mina komma-ut-berättelser är fantastiska. Nu mera kommer jag inte ut, då jag anser att en titel för min sexualitet inte behövs.
1 kommentar
Jenny

Vad tyckte du om Ylvas länk jag skickade till dig? Visst skriver hon bra?