tacka vet jag medeltiden,

När klockan ringde mitt i natten började jag tänka på det här med normer, kategoriseringar och alla jävla uppdelningar vi människor håller på med. Varför?

Ställ en random människa framför dig och inom loppet av 20sek har redan minst 5 olika tankar poppat upp. Svensk/utländsk, hetero/homo, kristen/muslim, utbildad/skolelev, röd/blå, intelligent/korkad, rik/fattig - och tar en sen en av kategorierna och väljer en av sakerna så går den att dela upp i ytterligare kategorier.

Jag som läser olika kurser som har med sex och sexualitet att göra tänker främst i dom termerna och jag kan inte förstå behovet? Varför är det nödvändigt för andra att sätta mig i ett fack beroenda på vem eller vilka jag ligger med, eller om jag ligger alls? Och varför finns det behovet i mig från början? Vill alla människor ha en tillhörighet, en grupp där de känner sig hemma och där de inte är ensamma? Eller vad är det som driver oss till att jämt kategorisera människor?


Vi kan ta homosexualitet som ett exempel, redan vid benämningen sker en kategorisering som avskiljer homos från heteros (och bi, assexuella, transpersoner, queers och ett dussin till) för att sen kunna dela upp i ytterligare kategorier som rakad/orakad, passiv eller aktiv, butch eller femme, på eller av, dildo eller icke-dildo...


Varför finns detta behov? Jag försöker se tillbaka på min egen tid och om jag känt detta behov? Ibland kanske. Eller det har nog mer att göra med att visa att jag inte är hetero, att jag vill kliva utanför heteronormen på olika sätt. Och därmed hamnar jag i någon annan kategorisering.