julig lista

Firar du jul hemma eller hos någon annan?
Min syster har köpt hus igen, så det blev hemma hos henne i år igen. Jag bjöd in alla att fira jul hos mig nästa år då jag kommer bjucka på allt från tacos till pommes. Får se hur många som hakar på det...

Vilket är ditt favoritjulgodis?
Småkakor. De norrländska jularna innehöll alltid minst 7 sorters småkakor, så det försöker jag ta efter. I år blev det dock bara fyra sorter. Får ta igen det i mellandagarna. 

Favoritmat då?
Prinskorvar som ska vara klippta i kanterna, och salami. Egentligen allt som innehåller kött. Under julen pausar jag (under tvång) min vegetariska livsstil. 

Vilken är den finaste julmusiken?

Jag lyssnar på det som klassas som julmusik lite året om, så jag bryr mig inte direkt. Barnkörer och dylikt får mig att böla. Men Ola Salos tolkning av Helga natt är en klassiker som funkar lika bra i jul som i juli. 

Vad dricker du helst på julafton?
Julmust och glögg, både med och utan alkohol går ner. 

Jenny Nyström eller amerikansk jul?
Inget utav det. Nog för att jag är fascinerad av gamla historier om gårdstomtar som vaktade djuren och hade ett stort öga i pannan, och jag älskar när andra har massa ljusslingor runt sig. Men hemma hos mig är det lite mer lugnt. 

Vilket pynt är bannlyst hemma hos dig?
Inget, men jag är ingen överdriven konsument heller. Men jag njuter av att vandra omkring i andras hem där det är matchat, fixat och överpyntat. Det är en ljuvlig syn att se en tomte i varenda fönster osv. Hos andra. 

”Riktig” gran eller plastgran?
Jag och Ernst diskuterade nu i veckan om vilket är miljövänligast, och det borde väl vara plastgranen om en återanvänder den år efter år? Så jag säger plats. Har ingen egen, så jag uppmanar er andra att köpa en plast.

Vilka färger har ditt pynt?
Rött, precis som hjärtat som sitter till vänster. :) Det är en julgris i tyg som sitter på kylen(släktklenod) och Conrad som är en prydnadstomte i trä. Som jag hittade i en container som barn, därav det fyndiga namnet. 

Favoritfrukter i juletid?
Clementiner/mandariner och blodapelsiner. 

Risgrynsgröt eller ris a la Malta?
Bangar på bägge. Huvva. Har ätit rinsgrynsgröt en gång och den andra rätten en gång i Tyskland när jag bodde hos en värdfamij, och då kunde jag ju inte säga nej. Men annars undviker jag bägge. 

Kalle Anka, Karl Bertil Jonsson eller Kan du vissla Johanna?
Vi ser både Kalle Anka och Kan du vissla Johanna pga morfarn är så himla lik vår egen morfar. Karl Bertil har jag på dvd och kan se när jag vill. 

Köper du julklappar åt många?
Nej, jag brukar årligen vilja strunta i det. Men det blir aldrig så. Så min mor, mina syskon, mina syskonbarn, min kombo, min svåger och Ernst fick julklappar i år. Och så Fridah. Dock uppmanar jag som alltid folk att skänka, volontärarbeta och hjälpa till som fan under dessa tider. 

Vad händer på juldagen?
I vår familj är det stora pyjamasdagen, som är heligare än själva julafton. Förstår inte folk som festar? Gjorde dock det för två år sen, och den natten minns jag fortfarande pga fick nu i veckan höra eget citat sagt från den personen som citatet handlar om. Tur att en mognat sen dess, hehe. I år ska jag dricka whiskey och läsa slutet på en erotisk triologi.

När åker julen ut?
Adventsljustaken och grannarnas ljusslingor får gärna sitta uppe så länge det är mörkt ute. Conrad och julgrisen står framme så länge kombon godkänner det. 

Bästa julklapparna:

Jag önskade mig ingenting, och fick de bästa julkapparna någonsin: min familj känner mig så väl. Förutom det som syns på bilden fick jag mysiga plagg, vinterplagg, träningstopp, peppig tröja och matchande pyjamas. 

ps. listan är snodd från Josefin

2 kommentarer
Jenny

Kommer du se Dvd:erna som du fick tror du? Det är en väldigt bra serie. Jobbigt ämne för oss, men med humor.

Caro Wikbro Rannberg

Visst får huvudpersonen cancer? ja då kommer jag se den. Jag tror det kan vara bra, har du sett den redan? :)