en dag på centralen,

Igår mina vänner, hade jag den absolut värsta dagen på jobbet någonsin. Rent känslomässigt alltså. Jag har aldrig varit med om något värre. Låt oss ta en titt på vad som hände på fyra timmar då jag var själv i butiken:

  1. En person har någon form av psykos i hallen och vrålar att han ska döda någon, om och om igen. Några försöker få kontakt med människan men han fortsätter bara vråla att han ska döda någon. Jag spanar efter vakterna och hukar bakom kassan. Till sist springer galningen därifrån.
  2. En annan person försöker inte nudda de vita rutorna precis utanför min butik, och hoppar mellan de bruna som ligger ungefär två meter från varandra. Det går sådär... Men en timmes träning till så hade det nog gått bra.
  3. "Läser du ens böcker?!" - säger en äldre till mig. Jag tänkte svara "prosit", men sa i stället "Förlåt?!". "Ja, läser du ens böcker eller?!" fortsätter kärringen med och jag försöker tänka på karman... Det är andra gången på två jobbpass som jag blir beskylld med att inte läsa, första gången för att jag inte läst boken kunden skulle köpa och nu rent oprovocerat. Det är mössans fel...
  4. Som grädde på laxen kommer Prattanten the one and only och drar igång sin herrang. Det finns inget slut vid horisonten och hon/lite jag pratar bokrea, kollegor i allmänhet och sen hinner hon dra några rasitiska skämt i sin monolog innan hon skrattandes åt sina egna skämt går. I detta ögonblick är jag en spillra av mitt forna jag.
  5. Strax efter det kommer Stefan Sundström in i butiken!! Och sjunger till Bob Dylan som jag satt på!! Så medan han tar ett varv sitter jag med fuktiga tindrande ögon och bara ler åt hans existens. Kvällens guldkorn .
  6. Avslutningsvis: En person 35-40 kommer in i butiken och vill ha hjälp att hitta en bok:

P - Jag behöver alltså en kärleksbok som bara kvinnor fattar och som inte jag fattar! Har du en sån?
C - Nu tappade du mig direkt där. En vad för nåt sa du?
P - En bok som kvinnor fattar, om kärlek. Som liksom betyder något. Som man blir varm i magen av att läsa.
C - Aha, kanske den? Eller den?
P - Nej och nej. Det måste vara något mer!!
C - Men då får du förklara mer vad du är ute efter!
P - Det är såhär, jag har träffat kvinnan i mitt liv, världens bästa. Sen stack jag utomlands. Och nu är jag tillbaka. Den här boken ska signalera att det är henne jag vill ha! Att jag älskar henne! Det ska hon förstå när hon ser boken!! Det ska du hitta!
C - Mhm. Så alltså jag ska hitta den boken. Här.
P - Precis!! Så vad har du för förslag?
C - Nej alltså nu vet jag inte hur det här blev. Jag ska hitta boken som ska få ihop er igen?!
P - Precis!
(efter 17 förslag går jag på den kanske töntigaste boken vi har...)
C - Den här då?
P - Ja!! Det är ju så det är. Det är ju precis så det är! Perfekt!! "Lyckan, kärleken och meningen med livet!!" Det är ju så det är! Taget!
C - Fast nu tycker jag att du faktiskt får skriva något i boken också. Gör det.
P - Det gör jag. Kan du slå in den?

C - Lycka till nu, eller nått. Eller hoppas det går bra.
P - Ja alltså det hänger ju boken. Antingen går det, eller så går det åt helvete. Vi får se! Tack!


Och sen missade jag tuben hem. Skrattgrät i luren med Ernst, läste några noveller och sov 8h utan paus. Nu kan jag inte sluta tänka på om han fick henne eller inte? Visst måste det gått bra?