mitt ursprung = hän

Fick lära mig igår att ordet hen kommer ursprungligen från finskan och samiskans hän - för i båda dessa språk finns det inget han eller hon - dvs. ingen uppdelning mellan könen i form av pronomen. Hur fint är inte det? Jag blir lite extra varm i hjärtat för att jag själv har sameursprung!



Att det inte kom från det engelska språket visste jag, som vissa intelligensbefriade älskar att skriva i kommentarer om att "jamen på engelska så blir det ju höööööna! Hahahaha" Som att det skulle vara ett logiskt pronomen? hon, han och höna?!


Och det jag gillar allra mest med detta uttryck är att det öppnar upp för så mycket mer. Med hon och han har du två mallar och sen är det stängt utöver det. Men med hen blir det så mycket mer och öppnare. Det behövs inget mer än hen, det är bara så att sverige råkar vara ett av de mest könskåta länder i hela världen. Extra smidigt är det i texter där könet inte har någon betydelse (typ alla!), då är det så mycket smidigare att enbart skriva hen.



Folk får säga att detta begrepp är som både bakmaskinen och internet, men jag tror på det.
6 kommentarer
Emma Estevez

"jamen på engelska så blir det ju höööööna! Hahahaha" Som att det skulle vara ett logiskt pronomen? hon, han och höna?!



Försöker du göra dig lustig över att du inte förstod in poäng? Du tog det där ur sitt sammanhang. Jag gav dig ett antal exempel på varför "hen" inte är könsneutralt. Att det dessutom beskriver ett hondjur på världens största språk bidrar till att göra det får en ännu starkare lutning åt det kvinnliga hållet.

caro

Återigen, så vet jag aldrig riktigt vart du vill komma med dina kommentarer. Jag gör mig gärna lustig över att folk tycker att det är ett lämpligt motargument till varför hen är bra. Att du skrev något om det för ett tag sen tänkte jag inte ens på, så det var inte menat mot dig. Ungefär den meningen dyker upp inom varje diskussion som handlar om hen.

Emma Estevez

Det är väl ganska självklart? Jag måste säga ifrån eftersom du tar debatten till sandlådenivå. Du syftar till den som skrev det där (dvs. jag) som "intelligensbefriad" och försöker få det att framstå som om det där var det enda argument som finns mot användandet av "hen".

Sophia

EMMMA!

LÄGG BARA NER! Sluta läs denna blogg, glöm att du någonsin varit här inne, försvinn bara! Du är så meningslös med dina kommentarer att jag får tics!



Jag förstår inte varför du ids läsa och kommenterar var och varannan dag när du ALDRIG kan säga något positivt eller trevligt, bara en jäkla massa tjafs och kritik? Vart vill du komma?? Lämna en bloggadress så ska jag hänga hos dig.

Okej?!

caro

Men Emma, gå in på vilken annan blogg som helst där det diskuteras hen, så kommer du se att det alltid finns någon som har det som argument. Så du liksom delar detta argument med flera. Och jag är väl medveten om att det finns flera argument. Men just detta är mitt favvo-hat-argument.



Och ja, jag tycker att det är ett intelligensbefriat argument, och de personer som enbart har det som försvar har inte direkt trängsel i kanoten. Men, det var inget personligt påhopp.

Sophia

Hihi! Trängsel i kanoten!! Det ska bli mitt nya favvo-ordspråk juh!!