nyttiga onyttiga saker,

Är det en sak jag hatar och stör mig alldeles för mycket på så är det när kockar och andra matkunniga personer ska göra om onyttiga saker till "nyttigare" alternativ.


Typ: ta endast bort sockret, det vita mjölet och all glädje. Och kvar har vi något som smakar pappersmassa...
'

Nu senast såg jag en reklam för nyttig banana split, och visst det är säkert fantastiskt gott och det såg riktigt urtjusigt ut på bilden. Men keso istället för glass? Bärsås istället för chokladsås? Och sen banan och nötter.


Jag vet inte, men jag är inte riktigt överrens med den inställningen. Så fort det vankas någon högtid är det alltid dussintals recept med chokladtårtor, feta gräddbakelser och sen en liten liten ruta med "nyttigare" alternativ. Som att söndagsbilagan viskar fram: även fast du är en liten tjockis, så visst är du också värd en liten efterrätt. Din version består av havregryn, ljummet vatten och lite 89% mörk choklad...


Visst att folk vill äta nyttigare och tänka på hälsan. Superfint. Men det där med att göra om den klassiska semlan till något nyttigare eller göra en hurtig gräddtårta får mig bara att kräkas i munnen.