gayturister!

Hetero-metro fortsätter att leverera. Att jag fortsätter att läsa skiten har jag två bra anledningar till: Jag älskar Fridah Jönssons krönikor, och jag gillar att läsa folks arga insändare.

Men, idag har jag innan klockan ens slagit sex lärt mig flera nya ord:
- gayvänligaste - det är ett land som är vänliga mot gay?
- gayturism - det är alltså en specifik slags turism för personer som är gay?
- gayresenärer - det är gaypersoner som reser?


Tack till hetero-metro för att ni berikar min vokabulär. Dessa ord kommer jag säkert få mycket använding för.
11 kommentarer
Nadira

Dt som gör mig förbannad är att de stora flygbolagen anordnar resor som är "Gayfriendly" med hotel som är "Gayfriendly". WHAT?! De delar upp människor i fack för att sälja mer, helt sjukt. Kan inte folk som inte är gay åka dit? Och de som är gay, får dom inte åka med på de "vanliga" resmålen?! Snacka om att bygga på den här klyftan genom att separera folk från varandra.

Emma Estevez

@Nadira

Nischade resor har funnits i åratal. Det finns: pensionärsresor, nudistresor, veganresor, singelresor, fotbollsresor osv. osv.

Vad är det för fel med sådana? Att en grupp som har ett gemensamt intresse åker tillsammans? Folk som inte är gay får garanterat åka med. Jag antar bara att "gayvänligt" betyder att det finns gayklubbar i närheten av hotellet och att de som är gay får lättare att ragga. Herregud, vad tror du själv? Tror du inte homosexuella reste innan dessa resor existerade?

Marknaden, dvs. homosexuella kommer att avgöra om det här konceptet blir en framgång eller inte. Om det blir en succé, tycker du då att det är omoraliskt av dem att "bygga på klyftan"? Jag tror att homosexuella individer vet sitt eget bästa, utan att du behöver hålla på och moralisera över deras resevanor.

Caro

Jag tänker mer såhär :

Att utgå från att helt olika människor skulle vara ute efter samma sak med utgång från att de har samma sexuella läggning är lika idiotiskt, korkat, nedlåtande som homofobiskt.

- varför skulle jag vilja åka till samma ställe som ett gäng flator för att vi alla gillar att slicka fitta?!



- att utgå från gayturism, innebär att all annan turism riktat sig åt heterosexuella. Jag skulle gärna vilja se den reklamfolder som riktar sig till bara heterosexuella.

Nadira

Emma, för det första har du ingen rätt att tillrättavisa mig eller dumförklara mig. Jag har lika rätt till att tycka något precis som du. Det du tycker behöver inte förhållandevis betyda att det är rätt, utan det är vad DU tycker. Tanken med min kommentar var att föra fram vad JAG anser vara problematiskt med att sära på människor p.g.a. sexuell läggning (och inte intressen så som fotbollsresor gör), precis som Caro skriver. Folk har rest sedan urminnes tider, det vet jag, så där är du inte så mycket mer intelligent än vad jag är. Jag anser fortfarande att det är fel att sätta en etikett på en resa som grundar sig i någons sexuella läggning. Jag må vara en moraltant, men det har jag all rätt till att vara. Att inte vara det, kan du stå för.

Emma Estevez

@Nadira

Jag har rätt att påpeka felaktigheter i ditt resonemang. Jag tycker du uttryckte dig riktigt klumpigt och nedvärderande. Man särar på folk utifrån socialstånd och ålder också - varför är sexualiteten mer "helig"? Varför är det fel att ordna pensionärs- eller singelresor, men inte gayresor?



@Caro

Är inte gayklubbar också att sortera människor i fack?

Nadira

Emma, jag förstår att du fann saker du inte gillade i mitt resonemang, med tanke på att vi tydligen inte tycker likadant. Men samtidigt förstår jag inte vad du menar med att mitt resonemang var nedvärderande? Jag uttryckte bara vad jag fann problematiskt med att klumpa ihop människor utifrån sexuell läggning, då man alltså antar att de har likadana intressen. Men självklart väljer man själv om man vill åka med på en sådan resa, det är ju trots allt konsumenten som bestämmer om en idé som denna går att sälja eller inte. Kanske blir detta en dundersuccé och lanseras av ännu fler företag. Jag menar heller inte att sexuell läggning är något som är mer heligt än något annat, men då Caro utgick från ett visst ämne i detta inlägg, spann jag vidare på just det. Sen att de stora resebolagen säljer singelresor och pensionärsresor är ju också ett sätt att gruppera ihop människor, det säger jag inte emot. Jag ville som sagt bara föra fram vad jag fann som problematiskt med gayvänliga resor. Sen att du tycker annorlunda, det förstår jag absolut. Men bara för att du tycker att något är på ett visst sätt betyder inte alla gånger att det sättet någon annan resonerar på är fel. Du finner saker i mitt resonemang som är felaktiga enligt dig, och det har du självklart rätt att tycka till om. Samtidigt är det en skillnad mellan att ha en åsikt om något och att tillrättavisa någon. Ditt resonemang i denna fråga är inte mer rätt än mitt resonemang som jag lägger fram.

Emma Estevez

Jag tycker det är nedvärderande att föra ett resonemang som antyder att det blir problematiskt att sortera människor i fack om de råkar vara homosexuella.

Det vore förhastat att säga att gayresor anordnas på grund av att homosexuella antas ha samma intressen. Att påstå motsatsen likaså. Det de har gemensamt är ju att de gillar personer av samma kön. Kanske också erfarenheten av att avvika från normen och de följder det kan tänkas ha fått för dessa individer. En ytterligare anledning till varför det finns en marknad för gayresor är att de fungerar som den heterosexuella motsvarigheten till singelresor. Där man som homosexuell man eller kvinna då får lättare att hitta partner. Vidare så pratas det ju ofta om en s.k. "gaykultur" och medlemmar i en kultur har ofta saker gemensamt. Men eftersom det är ett känsligt och omdebatterat ämne utlämnar jag det som ett ev. argument för gayresor.



Du uttrycker dig som om sexuell läggning var något heligt, vad förväntas jag tro? Varför är det mindre acceptabelt med gayresor än med exempelvis seniorresor eller nudistresor?

Mona

Emma, du verkar bara vilja ha något att debattera emot. Det roliga är ju att du inte ens fattar Nadiras poäng. Vill också tillägga att det du säger inte har någon grund i hur verkligheten ser ut, dina argument måste ju ändå grunda sig i hur verkligheten ser ut, annars är det meningslöst att diskutera saken om det rör sig om en alternativ idevärld.

Emma Estevez

Vilka poänger? Hon slingrar sig och skyller ifrån sig.

Och varför? Du slänger ur dig påståenden om att jag har fel utan att visa varför. Tyck inte - visa.

Nadira

Jag tycker vi sätter punkt för denna diskussion då den börjar urarta. Emma, du kan tycka att jag slingrar mig och skyller ifrån mig, det gör inget. Du verkar inte vilja se det ur någon annans perspektiv, utan tolkar saker och ting på ditt egna speciella sätt. Du fortsätter vara nedvärderande mot mig, trots att jag inte har gjort annat än att förklara vad jag tycker, utan att slingra mig och skylla ifrån mig, så som du så fint antyder att jag har gjort. Då tycker jag att det är dags att lägga denna diskussion på hyllan.

Emma Estevez

En generell debattregel brukar vara att man inte bara ska sitta och tycka, utan också visa varför man har rätt. Du framförde dina tankar och jag tyckte inte att ditt resonemang höll för fem öre. Därför sa jag också emot och då blev du genast defensiv. Jag är absolut öppen för motargument, men jag kräver mer än "så här tycker jag". För att ge dig ett konkret exempel skrev du: "De delar upp människor i fack för att sälja mer, helt sjukt." Då frågar jag mig genast varför det är fel? Varför är det sjukt? Och varför är homosexuella en grupp som inte bör utsättas för kommersiella budskap?