sexualupplysare och bokälskare

heteronormen i ett nötskal

Publicerad 2012-05-23 21:58:35 i Sex osv.,

Varför jag blir fruktansvärt rädd över frågan i förra inlägget? Varför den frågan stör mig? Irriterar och skapar sår i min hud? Gör mig förbannad och besviken?


- för att jag vet med all säkerhet att det aldrig ställs motsatta frågor. Frågan: "att vara heterosexuell är inget onormalt?" är en fråga som aldrig ställs.

Heterosexuella behöver aldrig försvara sig, förklara sig, komma ut, ifrågasättas, exotifieras, anklagas eller knappt benämnas.
Just pga heteronormen.


- och heterosexuella ses som det normala. Allt och alla som inte är heterosexuella faller utanför normen. Därmed kan frågan "att vara homosexuell är inte onormalt" ställas, för den bygger på att heterosexuella är det normala.


Allt sånt som inte definieras som hetero kan ifrågasättas, krävas förklaring kring, skapa diskussion, vara förebild för en hel grupp, ses som ett dom, exotifieras,
- och detta är saker som görs dagligen, av just heteronormen.

Detta är något som vi ständigt måste arbeta med, belysa, diskutera och aldrig sluta käfta om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela