sexualupplysare och bokälskare

hur en cellprovtagning går till

Publicerad 2012-11-28 12:52:29 i Sex osv.,

Det är först vid tjugotre års ålder som kvinnor blir kallade till sin första cellprovtagning, om det inte finns anledningar till att göra det tidigare. Men det är något som barnmorskor, läkare och gynekologer kan föreslå om diskuterar med en. 
 
Att en är tjugotre innebär inte alltid att en gjort en gynundersökning, och att göra en cellprovtagning sker på ungefär samma sätt. Förhoppningsvis ska det gå till på detta sätt:
 
Barnmorskan/gynekologen/läkaren ska under hela undersökningen förklara steg för steg under tiden undersökningen sker, gör hen inte det, säg till. 
 
1. Genomgång av namn och personnummer och hen frågar om du gjort en undersökning på detta vis tidigare. Har du det inte så pratar ni lite om det och en snabb genomgång sker.
 
2. Det gås igenom vad det är för provtagning som ska ske och varför det görs. 
 
3. En får klä av sig allt på underkroppen. Tips ett: att bära gummistövlar, dubbla strumpbyxor och knästrumpor är inte att rekommendera... Tips två: om en tycker det är obehagligt eller pinsamt att klä av sig för en främmande människa, bär en klänning/tunika/längre plagg som täcker lite mer av kroppen. Blir inte lika naket direkt då.
ps. personen som ska utföra undersökningen har sett minst hundra olika fittor och tycker inte det är pinsamt, därför borde inte du heller tycka det. 
 
4. Dags att sätta sig i stolen, sätt dig ned och lyft sen upp ett ben i taget, glid ner med rumpan till kanten. På så sätt ligger du i exakt rätt position. Hen hissar upp stolen, tänder lampan och riktar den mot könet. 
 
5. Dags för undersökningen! Ett instrument som ser ut som ett skohorn får en klick på glidmedel på sig och ska sakta föras in i slidmynningen, detta för att öppna upp slidmynningen och komma åt livmodertappen. Den ser större och läskigare ut än vad den är. Det känns, men gör inte ont. 
 
6. Därefter använder hen ett litet verktyg som försiktigt petar på livmodertappen, för en del går det som en ilning längs livmodern och genom ryggraden, för andra kliar det, och del känner ingenting alls. Oavsett hur det känns, så går det över på ett litet kick. Hen duttar av provet på en liten glasskiva eller stoppar ner provet i en burk. 
 
7. Klart! Testet är taget, du får glida ner från stolen och klä på dig allt. Provet skickas iväg till ett labb, och sen kommer du få hem ett brev inom 4-6 veckor där det står vad testet visade. 
 
 
Många känner en skräck eller oro inför ett gynekologsbesök, men försök att se det som att allt detta görs för ditt bästa. För din hälsas skull och för att hålla koll på så att allt är bra med dig. Det är värt att vara avklädd några minuter för en främling för att kunna ta testet. Människan som gör testet har sett minst hundra nakna kroppar förut och fittor av alla dess slag. Unga, gamla, håriga, rakade och i alla former som kroppar kan se ut! Hen tycker inte att det är äckligt, obehagliget eller pinsamt - det är ju henoms jobb! Och är det jobbigt så ta med en kompis eller någon som är bra på att hålla i hand. Det är oavsett viktigt att få det gjort och att man går på sina regelbundna kallelser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela