brott som brott?

Jag antar att ni alla sett klippet från Efterlyst som handlar om småbarnspappan Johnny som blev rånad efter att han trillat ner på tunnelbanespåret och blev lämnad av förövaren när det var åtta minuter kvar...
 
Fruktansvärd historia från början till slut och polisen verkar lägga ner massvis med resurser för att finna den skyldige. Bilder på förövaren skickas runt till alla på facebook och bara på min vägg har fem delat bilden på gärningsmannen/Efterlysts film den senaste timmen.
 
 
Men, någonstans inom mig vaknar den där lilla osäkra känslan - att hade det varit en kvinna detta drabbat hade det inte varit lika mycket kalabalik. Brottet är hemskt och ja, jag hoppas också att de får fast den skyldige. Men, hade det varit småbarnsmamman Karin som supit till med några vänner, somnat på stationen för att sen trilla ner på spåret och bli utsatt för rån  - så tror jag inte att hela svenska folket lagt sig i. 
 
- hon hade fått skylla sig själv
- hon som kvinna ska inte dricka
- hon som mamma ska inte dricka
- hon som kvinna ska inte åka kollektivtrafik själv sent en natt
- hon som kvinna ska helst inte åka kollektivtrafik själv alls
- hon som kvinna skulle med all säkerhet få sin klädsel granskad i sömmarna
- hon som kvinna skulle få sina alkolvanor granskade
- hon som kvinna skulle få sin familjesituation granskad 
- hon som kvinna skulle bli ifrågasatt om hon egentligen är en bra mamma
- hon som kvinna hade förmodligen även blivit utsatt för sexuella trakasserier, våldtäkt, sexuellt våld
 
 
Jag vet inte hur många brottsfall ni läst om där kvinnor druckit och blivit utsatta för brott - men det är alltid deras trovärdighet och deras historia som blir ifrågasatt - inte förövaren om varför den/dem gett sig på en märkbart berusad person. 
- och kanske det konstigaste i klippet är att de gång på gång belyser alla Johnnys goda egenskaper, att han är småbarnsfar och glatt sig att få börja jobba igen efter semestern. Men de utelämnar att han är märkbart berusad? 
 
 
Det är en konstig värld vi lever i. Jag blir som mest peppad på att börja läsa kriminologi av detta. Belysa hur brottsfall skiljer sig mellan könen och hur samhället ser på olika brott. Våren 2013 kommer bli bra. 
#1 - Anonym

För att inte tala om, om det varit en man från annat land/ annan hudfärg/invandrare. Då hade det blivit en notis i Metro. Typ. Eller en kvinna med annan bakgrund än svensk... Kan inte ens med fantasin räkna ut rubrikerna då? "Hjälplös och ofrmögen att ta vara på sig själv." kanske?
Huvva..

#2 - caro

Ja, det är också en viktig faktor. Hade det inte varit en vit, medelålders etniskt svensk man - så hade det inte blivit all denna uppståndelse. Det hade blivit några rader och sen hade jorden snurrat på som om ingenting hade hänt... Men då Johnny har det som samhället ser som "viktiga" egenskaper dvs vithet, heterosexuell (då han är småbarnspappa är det signalen vi har får), man och medelålder.

Jag kan inte lita bli att bara se vad som hade hänt om det inte hade varit just Johnny. Men, jag läste på något forum att gärningsmannen är fasttagen. Nästa steg blir väl skämspåle på plattan?

#3 - Sophia

Ja exakt... Suck.