bästa sortens bokpaket

Någon som har läst dessa? Bägge är lättlästa, det går fort mellan bladen och på några timmar är boken utläst. Men kvar stannar tusen frågor, lite magknip och ett huvud fullt av tankar. Om jag fick bestämma skulle alla bokhandlar sälja dessa som ett paket:
- Maria Svelands bok för att förstå hur vårt patriarkala samhälle ser ut, hur män systematiskt har mer makt och kvinnor i alla positioner är underordnade. Men även för att förstå hur hatet mot kvinnor ser ut, hur det struktureras och finns i alla rum. 
- Qaisar Mahmoods bok för att förstå hur svenskhet är något som skapas. Att vi alla är med och dagligen strukturerar detta. Av gammal vana, ibland utan att reflektera över det, ibland för att medvetet såra och skada andra. Hur svenskheten är något som sker i interaktion mellan människor, och samtidigt skapar och håller fast vid ett vi och dom-tänk. 
 
Dessa är typexempel på böcker som borde tryckas i hundratusentals ex i pocketvariant och delas ut till folket. Hur ska vi kunna prata om strukturella problem när inte alla hänger med i hur det ser ut i samhället? För att förändringar ska kunna ske, måste folk först upptäcka normerna, se de osynliga gränserna som begränsar oss - och förstå att förtryck och maktutövning sker på alla nivåer i samhället. 
0 kommentarer