cisperson

En nackdel med att skriva istället för att hålla föredrag är att en inte kan bli avbruten på direkten när någon inte fattar ett begrepp. Men här kommer förklaringen till cis-person. 
 
Cis kommer från latin och innebär "på samma sida", i motsats till trans som betyder "förflyttning/förflyttat". Oavsett med/för vilka jag föreläser tar jag upp dessa två begrepp och förklarar det som så att begreppet kön går att dela in i fyra grupper:
- biologiskt
- socialt (genus)
- mentalt
- juridiskt 
 
Enligt svensk lag hänger det biologiska ihop med det juridiska och går enklast att se i ens egna personnummer. Är den tredje siffran i de fyra sista en jämn = kvinna, är det en ojämn = man. Tadaa! Smidigt va? Eller bisarrt.
 
En cisperson är således en individ som har samma könsuppfattning/könsindelning på alla dessa fyra kategorier. Individen har fötts med snippa, klär sig som en tjej/kvinna, känner sig mentalt som en kvinna och den tredje siffran i personnumret är jämn. 
- en transperson däremot har inte allt på samma sida, vilket innebär att individen kan ha fötts med snippa, klär sig som kvinna, men mentalt känner hen sig som en man. Dock är personnumret fortfarande enligt lag som en kvinnas. 
 
Med denna förklaring blir det lite enklare att förstå både begreppet cisperson och transperson. Dessutom ett tydligt sätt att se på hur kön kan konstrueras, definieras och hanteras. 
 
Dock tenderar några att använda cisperson i negativ benämning, men på samma sätt som transperson inte ska användas på det sättet - gäller detsamma även begreppet cisperson. Det är lämpliga begrepp att använda i många diskussioner på såväl individnivå som samhällsnivå.
#1 - Nadira

Nu fick jag en mycket klarare bild om vad en cis-person är. :)

#2 - Caro Wikbro Rannberg

Vad bra! :) jag har så lätt för att skriva/babbla på utan att tänka på vilka begrepp jag nyttjar. Och det är ju inget som media direkt skriver om.

Puss!