sexualupplysare och bokälskare

det är svårt när en är accepterad i alla rum

Publicerad 2013-04-25 16:18:00 i feminism, genus osv.,

Jag har svårt att tro att människor säger saker för att vara elaka. Jag vill någonstans tro att människor uttrycker sig klumpigt/dumt pga okunskap. Så när Blondinbella och Odd raljerar och hånar folk som inte är cis-personer tror jag inte att de gör de för att först och främst vara elaka - utan för att de inte vet bättre. 
 
För om du som individ i alla rum blir accepterad, i detta fall - förmodligen även privilegierad, kan det vara svårt att se ur människors synvinkel som inte blir behandlade på samma sätt. Dvs har du aldrig någonsin blivit diskriminerad, negligerad, raljerad, hatad pga någon egenskap/utseende, då kan det förmodligen vara svårt att tänka steget längre. 
 
BB är vit, heterosexuell, smal, vacker, blond, rik, - något som var och en skulle tolka och läsa av som en accepterad cis-person i dagens samhälle. Detsamma gäller även fästmannen. 
 
Om samma individ aldrig någonsin tänkt över sitt kön, sitt genus, sin kropp, sin sexuella läggning eller något som ens snuddar vid dessa ämnen - då borde det per automatik innebära att en inte kan sätta sig in i andras situation. Detta bygger givetvis även på att en förstått att en är högst i alla normer och struntar i resterande individer som inte är i samma fack som en själv. En så att säga vet om att en har det bra och ignorerar resten. 
 
För det är där det skiljer sig mellan BB och många andra som är i samma positionen som henom - de vill inte ta in att samhället ser ut som de gör. De anar att det finns strukturella problem, men det är enklare att fokusera på sig själv och sitt eget liv än att vilja se annat. För om en enbart fokuserar på sitt eget privilegium och tar denna plats i samhället för givet, då kan en inte heller se andra individer som existerar i samma samhälle. 
- då blir det enklare att raljera och håna personer som inte är cis, än att faktiskt lära sig något. 
 
Det som hade kunnat vara lämpligt i denna diskussion, är att som högt uppsatt cis-person väcka frågan kring om detta behövs med utgångspunkten att inte har samma perspektiv som transpersoner. Att vara medveten om att en inte har någon kunskap i ett ämne och utgå från det, är så mycket bättre än att håna och vara elak med avsikt att såra och kränka andra individer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela