sexualupplysare och bokälskare

kusinäktenskap

Publicerad 2013-04-05 08:31:13 i Sex osv.,

Första gången jag fick höra talas om "kusinäktenskap" var under ett seminarium på bokmässan i Göteborg. Magiska Tina Thunander släppte sin bok "Barnbrudar" - en bok som undersökte och förklarade hur unga tjejer giftes bort i Sverige. 
 
Vilket ledde till att ämnet kusinäktenskap kom upp. När hen förklarade hur det såg ut förr med åkrar, mark och skog så blir det snäppet klarare, ja tom smart. Om en familj har X mark åker och några i deras släkt har mark strax bredvid ---> innebär ett giftermål mellan deras barn att 1) familjerna får större mark tillsammans, kan så mer, klara sig bättre, tjäna pengar osv. 2) marken stannar inom familjen.
 
När en ser det ur den synvinklen kan en ju tänka att de minsann hade sina poänger. I dag när människor i större utsträckning inte är lika beroende av markyta, eller lever i den typen av samhällen där det är relevant - tappar denna syn på kusinäktenskap som något bra, sin glans. Exempelvis i stora delar av de stater som märktes ut på kartan. Jag är ingen agronom, utan gissar.
 
 
Det finns nog många anledningar till varför kusinäktenskap än idag fortfarande existerar. Men det går inte att applicera detta på bara "en grupp" eller som något som tillhör "bara en kultur". Det har funnits och finns än idag över hela världen.
 
För något år sen såg jag en av tv3´s fantastiska dokumentärer med detta ämne, där programledaren resten runt i olika stater i usa för att belysa "icke-faran" med att gifta sig med sin kusin. Det var olika kusinpar som fick göra utredningar kring familjesjukdomar (som de då hade gemensamt.) undersöka generna och på något sätt försöka förutspå att deras framtida barn inte skulle bli grönsaker. 
- men givetvis kan barnen bli det. Utvecklingsstörningar, fysiska/psykiska nedsättningar av olika slag kan bli resultatet. Generna är för lika och något går snett. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela