ett besök hos gyn

Den finns lite olika anledningar till varför en går till en gynekolog. Det kan handla om att en vill undersöka sig, en ska ta cellprover, andra gör det på rutin två gånger per år. En kan ha fått hem ett partnerbrev och ska testa sig för sjukdomar, en annan kan ha haft sex utan kondom och vill testa sig för allt en kan. Innan en börjar med vissa sorts preventivmedel brukar en få göra en gynundersökning för att kolla så att allt ser bra ut. 
 
Oavsett anledning brukar det gå till på ungefär samma vis: 
 
1) Du kommer in i rummet, hälsar på gynekologen/läkaren/barnmorskan/sköterskan. Ibland är det en, ibland kan personen ha en till kollega med sig som assisterar. Ibland kan en få välja om det ska vara en "kvinna" eller "man", ibland inte. Det beror lite på vad det är som ska göras vid undersökningen och beroende på tillgången bland personal. 
 
2) Ni pratar, går igenom vad som ska göras. Du berättar vad du vill göra och hen berättar hur allt kommer att gå till. 
 
3) Ibland får en klä av sig bakom ett draperi eller skynke. Dräkt kan finnas tillgänglig på vissa sjukhus. Men oftast får en enbart ta av sig kläderna på underkroppen, lägga på en stol och sätta sig i stolen. 
 
4) Hen har en liten bricka med allt som behövs bredvid sig. Under tiden hen tar på handskar kan du placera fötterna i skenorna. Och glida ned med rumpan mot kanten, du ska ligga ungefär så att det känns som att du ska trilla ut. 
 
5) Bordet höjs, lampan tänds och riktas mot könet - undersökningen kan börja! Hen går igenom vad som ska göras under tiden allt görs. Som att ta på glidmedel på fingrarna, känna efter, trycka lite på magen och äggstockarna. Ta på glidmedel på verktyget som ser ut som ett skohorn - detta används för att öppna upp slidmynningen så att det blir enklare att se. Ska ultraljud användas tas en kondom på, glidmedel och förs sakta in. 
 
6) Hen tittar, klämmer, känner och kollar så att allt är som det ska. Ibland får du titta i en spegel tillsammans med henom, så att ni båda ser samma sak. Om något test ska tas så görs det nu. En tops kan användas för att det ska bli mer att undersöka på labbet.
 
7) Och under tiden kanske du ligger och tänker: hur ser jag ut? har jag missat att raka mig? finns det bajs/blod/slem/flytningar som hen ser och blir äcklad? ser jag konstig ut? osv osv osv. - hen har sett ALLT! Alla sorters fittor, det är henoms jobb att hålla koll på fittor. 
 
8) Undersökningen är över, bordet sänks, lampan släcks, du får ta ned benen, klä på dig och ibland blir det ett samtal även efter. Många vill kolla läget och liksom prata av sig lite efter en undersökning. Hen brukar även gå igenom vad som såg bra ut och lite sånt. 
 
9) Du får ditt recept, kvitto, eller nummer att ringa för att få provsvaren. Ni säger hej då och undersökningen är helt och hållet över! Så himla bra jobbat! 
#1 - Fridah

Alltså Caro, du behövs så himla himla mycket för unga idag. Varför, VARFÖR, fick man inte en sån här guide i skolan? Så detaljerad och lättförståelig och behövd. Mer Wikbro Carlén åt folket.