sexualupplysare och bokälskare

min önskemottagning

Publicerad 2013-08-15 14:33:48 i Sex osv.,

Jag är ett stort fan av mottagningar som riktar in sig på sex och samlevnad. Men det händer ju att det blir lite märklig stämning, att lokalen är dålig, konsten på väggarna stötande (typ guds hand som sträcker sig efter Jesus hand...) eller att en inte känner sig trygg i lokalen. 
 
Om jag fick vara med och strukturera dessa lokaler skulle det se ut ungefär såhär:
 
1) det finns gott om utbildad personal som är kunnig inom hbtq, inte dömer, himlar med ögonen eller är stressad. Personalen ska vara kunnig, vettig, fin och trevlig. Gå igenom steg för steg i lugn ton och vara snäll. 
 
2) toalett för testning ska finnas i anslutning till undersökningsrummet. Det ska inte behövas av personen att lämna rummet, gå förbi andra individer som är där för att testa sig osv. Utan allt ska ske i samma rum. 
 
3) mycket tidningar, böcker, korsord och saker att göra under tiden en väntar. Många är nervösa och vill spendera tiden innan med att vara upptagen. Även om en inte läser något kan det vara skönt att bläddra i något. 
 
4) konsten på väggarna ska vara fin och föreställa olika färgkombinationer. Skippa heterosexuella par som skrattande håller hand. Reklam om kondomer i alla ära, men folk är ju ofta där för att den inte förekommit, det är liksom ingen idé att gnugga in det. 
 
5) saft, kaffe, te, vatten ska finnas tillgängligt. Folk är visserligen ofta där för att kissa i burkar, men nervositet kan torka ut vilken mun som helst! Frukt, kakor osv skulle pigga upp ungefär 97% av gästerna. 
 
6) kondomer ska ligga framme och finnas i mängder. Tillsammans med glidmedel! Gärna med bra broschyrer om varför det är bra att använda kondom, utan pekpinnar och moralkakor. Femidom och slicklappar (som jag visserligen är mot) ska finnas tillgängligt och vara gratis. 
 
7) många vill gärna att dessa tillfällen ska vara könsseparatistiska (dvs att kvinnor för sig och män för sig) och så kan en ju gärna tycka. Men den tanken brukar tyvärr även gå hand i hand med tvåkönsnormen (att det bara finns två kön = kvinna och man) vilket i sin tur blir transexkluderande.
- så jag är istället för fler tider, fler mottagningar och bättre öppetider över hela landet!
 
8) att ingen personal någonsin nekar en individ testning. Det är inte personalens uppgift att komma med fördomar, åsikter och pekpinnar om hur en annan individs sexliv ser ut. Vill en person testas så ska det få ske! Inget snack om saken. Personalen ska inte ifrågasätta sexvanor, tidigare partners osv. 
 
9) normkritiska och kunniga. Inte fråga alla "flickor" om dom vill börja med p-piller, ta för givet att alla knullar hetero eller har sex på ett visst sätt. Att personalen har fördomar och hoppar över att fråga personer med pung om de vill testa sig vid analen när de samtidigt får kissa i en burk osv. Allt detta går bort. Skippa normerna och de inkörda mallarna. 
 
10) att personalen tar till sig av ny fakta och nya framsteg inom sexologins gigantiska värld! Förstår att utvecklingen går framåt, uppdaterar sig och låter ny fakta väga lika tungt som erfarenhet i branschen. 
 
11) tålamod. Att personalen har tålamod för att personen är nervös, rädd, skakig, äcklad av den egna kroppen osv. Att personalen talar med lugn och snäll röst, går igenom stegen gång på gång i förväg och kanske även när det sker. Att allt sker i takt med individen som är där för att få hjälp. 
 
 
OM alla mottagningar skulle se ut på detta sätt så skulle världen vara en lite bättre plats. Givetvis skulle det finnas mottagningar i alla småstäder, orter och där behovet finns. Och inte enbart i större städer. Öppetiderna skulle vara bra och lämpa sig för unga som pluggar/jobbar/har olika saker för sig. Det gäller även telefontiderna. Vem fan kom på att standarden är 8.30 en onsdagmorgon? Vilka gymnasiekids går inte i plugget då? Nej, alla former av öppetider skulle vidgas och lämpa sig efter målgruppen. 

Kommentarer

Postat av: Linnea

Publicerad 2013-08-15 16:08:14

Bra där, Caro!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela