blodskam

I slutet av 1800-talet rapporterade en ung kvinna att henoms pappa tvingat sig på henom köttsligt. Detta kallades för blodskam. Som straff fick hen straffarbeta resten av livet.

Den nutida benämningen är incest, vilket innefattar sexuell relation mellan familjemedlemmar. Jag är inte säker, men tror att lagen innefattar såväl biologiska som icke-biologiska familjemedlemmar? Det vet säkert Moa. 

Men är det inte ett häftigt ord? Jag tolkar det som att genom att pappan hade sexuellt umgänge med sin dotter, drog hen på sig skam över sitt blod = sin familj. Under denna tid handlade även sexuella relationer om reproduktion. Och det var även den enda godkända anledningen till att ha sex. Allt sex son skedde utöver syftet att avla barn var skamligt, köttsligt syndigt och bestraffades hårt. Samhället och kyrkan hade hård kontroll över individerna. 

Och visst är det häftigt hur historiska normer kan finnas kvar på olika sätt och påverka oss än i dag. På både gott och ont.
#1 - Moa

Hehe, jag ser detta som en uppmaning till kommentar <3 <3!

Brottet i brottsbalken kallas samlag med avkomling. Spontant gissar jag på att det krävs biologiska band, men om t.ex. fosterföräldrar och fosterbarn/ adoptivföräldrar och adoptivbarn har sex så kan det ju ändå bli våldtäkt mot barn.

#2 - caro

Åh, jag älskar att jag känner så många intelligenta och pålästa människor :) Tack så mycket för svaret raring, nu har jag blivit snäppet klokare! :) <3