hur får en unga att inse allvaret med rökning?

Precis kommit hem från ett lyckat mingel som Skugge & Co styrt upp tillsammans med A Non Smoking Generation, och precis som förra gången väcker det så mycket tankar. 
 
Studier visar att det är främst unga tjejer som börjar röka, och tobaksbolagen jobbar stenhårt för att kicka igång ett nikotinberoende hos denna målgrupp så tidigt som möjligt. Och de lyckas. 
- och frågan är hur en ska göra för att få unga tjejer att inte börja röka. Vilka knappar ska en trycka på och vart ska fokuset ligga på. 
 
Dom tog upp att många av deras kampanjer riktar sig till att förklara hur rökning påverkar ens utseende. För att en fjortonåring bryr sig inte direkt om att den kan få lungcancer som 70 år gammal. Men att fokus då ligger på att hyn, håret, tänderna och kroppens utseende försämras. 
 
Och ja, det är givetvis sant - men finns det inte mer än så? Bryr sig inte unga om att organen pajar? Att konditionen blir sämre och att insidan ruttnar av alla gifter? Är det saker som rör ens vackra yta som går hem som argument mot tobak? Det känns bara som att det borde finnas fler sätt - lyfta hälsoaspekten mer och lägga vikten vid att kroppens inre påverkas. Och inte bara jobba med ytan. 
 
Unga tjejer är så jävla mycket mer än sitt utseende, men samhället vill så gärna propsa på att ytan kommer i första hand. Och det gör mig lika förbannad som sorgsen! Det måste finnas andra argument än en krackelerad yta för att få unga tjejer att skippa rökning och snus. 
 
Jag vet inte hur en ska få unga tjejer att fatta att en cigg sprider allt som går att läsa på bilden nedan, eller hur farligt det är för hälsan - men det är absolut något jag vill vara med och ändra.