lubrikation

När vi ändå pratar om ilska över att ordet rödmarkers i word - så kan vi lika gärna gå igenom vad lubrikation egentligen är.
 
  • fittsaft 
  • naturligt glidmedel
  • fittans motsvarighet till erektion
  • variationen varierar från person till person
Dessa fyra punkter brukar jag alltid belysa när jag pratar om lubrikation. Det kommer från engelskans lubricate som betyder just att smörja/smörjmedel, vilket är exakt vad detta gör i fittan. Lubrikation skapas när en är kåt och förbereder fittan på att omsluta något, exempelvis fingrar, en dildo eller en kuk. Det gör det enklare att föra in saker i fittan och sexet blir skönare - på samma sätt som det gör det enklare att föra in och ut något i fittan när den lubricerat, så minskar även risken för skador. Det är därför det är viktigt att en är riktigt kåt, uppvärmd och för många krävs det ett längre förspel för att ens fitta ska börja skapa lubrikation. Fittan mår inte bra av att omsluta något innan lubrikationen skapats, då kan det lätt bli sprickor eller små sår vid fittans slemhinnor. 
 
Lubrikationen skapas i takt med att fittans svällkroppar blodfylls, och det är från cervix (slidans väggar) som lubriationen kommer, detta startar i och med kåtheten nått hjärnan och förspelet/upphetsningen inletts. Mängden lubrikation varierar från person till person, och för många även beroende på hur pass kåt en är. Om en inte lubricerar så mycket kan det vara skönt att tillsätta glidmedel. Det kan en även göra om en lubricerar mycket - det går inte att överdosera glidmedel. Det handlar bara om att välja rätt sort som matchar med kondomer/dildo. 
 
 
En annan sak som kan vara bra att känna till om lubrikation är att risken att överföra något med lubrikation är väldigt liten, det räknas alltså till säkrare sex att slicka fitta, slicka av eller suga av föremål/kuk som varit inne i en fitta. Det som forskning kommit fram till är att högst upp i slidan, vid livmodertappen - den vätskan som skapas där, är den vätska som kan innehålla spår av könssjukdomar. Men att slicka fitta och få i sig lubrikation som är så att säga längre ner i fittan (alltså närmre slidöppningen) är säkrare att få i sig. 
 
undrar du något mer om lubrikation eller har du en följdfråga? Maila mig på sex@veckorevyn.com