sexualupplysare och bokälskare

Cerazette dras tillbaka

Publicerad 2013-07-04 08:31:36 i Sex osv.,

Cerazette är ett av de vanligaste preventivmedel i Sverige, en form av p-piller. Igår gick Läkemedelsverket ut med information om att "det kan vara bra att använda komplement till tabletterna".
- visst, det finns ingen fara i att använda både kondom och tabletter. Tvärt om, är det en hetero-relation kan istället bägge känna sig inblandade och ansvariga för hur skyddandet sker. Så långt är det toppen.

Anledningen till detta? Läkemedelsverket kan inte säga vad som hänt eller vad som är fel, men att de tabletter som nu säljs på apotek "saknar något". Och detta något är det som ska ge fullt skydd.
- nyproducerade ska funka.

Så hur fick alla tusentals personer som dagligen äter dessa tabletter veta detta? Att deras preventivmedel inte fungerar som förväntat?
- larm, media, brev hemskickat, lappar på Ums?
Nej. Det började uppmärksammas när fler och fler apotek började säga att märket var slut, och rekommenderade en annan sort. Mer info än så gavs inte.

Och jag har inte hunnit forska i detta, utan hörde om detta på Ekot igår. Men sammanfattningsvis: jag är så förbannat jävla trött på att unga kvinnors hälsa har så låg prio i samhället. Lägg mer resurser på att hitta bättre preventivmedel, hitta metoder som funkar för alla oavsett kön, och sker något med nuvarande tabletter - meddela det!

Så äter du cerazette, kontakta din läkare/gyn/barnmorska och hör med henom om din omgång tabletter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela