sexualupplysare och bokälskare

jämställd festival

Publicerad 2013-07-09 10:03:13 i feminism, genus osv.,

Många har ofta svårt att ta in det där med att samhället inte är så jämställt. Vi vill ofta banka oss på bröstet och säga att Sverige är världens mest jämställda land. Att vi är bäst på att vara jämställda. Fast det är vi inte, långt ifrån. Den där statistiken som många (ofta vita, heterosexuella män) vill skylta med, handlar inte om att vi är bäst, utan att vi inte ligger längst ned på sämst-listan. 
 
Hur ser det ut när det kommer till festivaler då? Vilka kön representeras? Vilka får de bästa tiderna och de största scenerna? Vilka blir bokade år efter år och vilka får synas på affischerna? Män, män, män, män, män. 
 
 
Men det går att påverka och det går att göra skillnad. Fantastiska Amanda Lindholm har kickat igång föreningen Jämställd festival. Nedan finns en två min lång peppig video, som sammanfattar hur det egentligen ligger till. 
 

Kommentarer

Postat av: Eestevez

Publicerad 2013-07-09 18:44:14

En festival är endast ute efter att tjäna pengar. Festivalbokarna skiter fullständigt i om det är en manlig artist eller ej, en bokare vill ha den artist som kan dra mest folk till minsta möjliga slant. Något annat vore fullständigt vansinne. Den främsta anledningen till att det finns så få kvinnor på de stora scenerna är att de stora, kvinnliga artisterna spelar "fel" musik. Festivalscenen har alltid varit starkt dominerad av rock, en genre totaldominerad av män. Flera festivaler har försökt diversifiera artistutbudet med fler genrer och gått omkull. Kvinnliga artister totaldominerar visserligen topplistorna, men kommer, med några få undantag, inte att bokas. Den läppsynkade mainstreammusiken kommer aldrig att vara något som lockar folk till en lerig åker.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela