sexualupplysare och bokälskare

#nohomo

Publicerad 2013-05-28 11:39:00 i feminism, genus osv.,

Jag brukar anse mig ganska beläst och relativt med i min samtid. Men detta begrepp har gått mig helt förbi. Ser en bekant använda #nohomo på instagram och klickar in. Tänker blåögt nog först på homo sapiens. Men givetvis är det en förkortning för homosexuell/homosexualitet. 
 
Bilderna föreställer till 99% av individer med sociala könet man. Ibland håller två män armarna på varandras axlar. Ibland står de avslappnat bredvid varandra. Ibland är det enbart en man på bilden. På några få bilder är det kvinnor. Just nu är det 489116 foton delade under denna kategori. 
 
 
Och jag försöker förstå varför folk gör detta? Först och främst är det en kränkande handling att genom detta uttryck bevisa att en minsann inte är något homo, utan att en är heterosexuell. Att två män råkar befinna sig på samma jävla bild betyder inte att det finns någon kärlek med! Nej nej, de är bara vänner. Så för att försäkra sig om att alla som ser bilden fattar detta, lägger de till #nohomo. Tryggt. Skönt att kunna vara med på en bild med sin kompis utan att någon minsann börjar rucka på några sexualiteter. 
 
- genom att skriva denna typ av definiering särskiljer en människor och automatiskt sker en ranordning mellan olika sexuella läggningar. Något som per automatik och starka normer i samhället innebär att heterosexualitet alltid i alla lägen står över homosexualitet. 
 
Är detta en fortsättning på det värdelösa uttrycket bromance - som enligt alla Hollywoodfilmer är två män som faktiskt älskar varandra. Som är vänner, känt varandra länge och ställer upp för varandra i alla lägen. Deras vänskap är stark, men begreppet bekräftar att de är så nära vänner att de blivit som bröder. De kan alltså älska varandra - men bekräftar för alla i deras omgivning att de minsann är heterosexuella. 
 
Begrepp som #nohomo och bromance är fruktansvärt sorliga, patetiska och bygger på hat, misstro och osäkerhet. Genom att använda denna typ av begrepp särskiljer en människor på grund av sexuell läggning. Men framför allt är det ett bevis på att vi måste arbeta mer för jämställdhet. Detta grundar sig på att individer inte har lika rätt att visa känslor, kan tycka om varandra eller visa en sådan enkel sak som vänskap. Det är ingen slump att 99% av bilderna föreställde män. För vi skapar dagligen normer som gör att män inte kan och får visa sig sårbara, får visa eller prata om känslor på samma sätt som kvinnor. Det är männen som förlorar på detta. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela