viktgräns för akut-p-piller

Det finns ett akut-p-piller som heter Norlevo - som tappar "effekt" om personen vägar 75 kg. Och har ingen funktion alls om personen väger över 80 kg. 
 
 
Min första tanke var: Herre gud, gäller detta mig? Vad väger jag? Kan jag inte äta akut-p-piller? Kan jag bli på smällen? ...
- tills jag kom på att jag 1) äter p-piller sedan 9 år tillbaka. 2) är i ett fast förhållande med en tjej - så hur mycket vi än gnider oss mot varandra får jag ingen rödhårig unge :( 
 
 
Själva effekten som går förlorad handlar om att personen som tar ett akut-p-piller för att inte bli gravid efter att ha haft den typen av sex där en kan bli gravid - kan bli gravid om hen väger mer än 75kg. Tabletten fungerar inte. Personen som då tror att hen gjort en insats och minimerat risken för att bli oönskad gravid - kan bli det ändå om vågen står på en viss siffra. 
 
Och hur ska en veta det - när förpackningen inte beskriver något om detta? Jag vet inte hur ni gör när ni köper medicin, men jag brukar inte fråga om det finns någon vikt-klausul kring preparatet. 
- för ja, jag är väl medveten om att den medicinska världen är utformad efter mannen och har den "manliga" kroppen som norm med allt vad det innebär. Och att detta påverkar vid medicinering och diverse vård. Men gällande akut-p-piller så kan det ju knappast ha utformats efter en manlig norm? Och varför finns det ens en vikt-gräns? Det går bortom mitt förstånd. Och det osar "tjocka-människor-knullar-ändå-inte-inställning" lång väg.
 
 
Och det som gör mig mest förbannad är att informationen inte finns någonstans. En forskning gjordes 2011 då det upptäcktes att det fanns en brist gällande verkan och personers vikt - men inget har hänt sedan dess. Givetvis behövs fler studier, så långt är jag också med. Men det är ändå två år sen. Till nästa år ska texten ändras. Och därefter kommer det finnas information både på förpackning och som apotekspersonal ska ge - eftersom detta märke är receptfritt.
 
När det kommer till kvinnors sexualitet, kvinnors hälsa, kvinnors välmående, kvinnors kroppar, kvinnors rätt till att bestämma över sin egen kropp och önskan om att bli gravid eller inte - varför ska det alltid 1) bortprioriteras 2) lågprioriteras 3) negligeras 4) ignoreras 5) inte ske något alls?
akut-p-piller norlevo viktgräns
1 kommentar
rebbex

tja den enda som bestämmer är du och försvaret och din partner men varför ska man ha försvaret med i sängen? Jo för en liten psykolog hel**e ska få nöjet och fråga om det gick bra? eller samhalls planerarens plan ska gå ihop eller medicin bolaget ska få sälja mer av varor! osv men hoppas ni inte gnider torrt då får vaselin burken fram :) du behöver inte oro dig för att plocka tvålen från golvet iallafall