sexualupplysare och bokälskare

FATTA

Publicerad 2013-10-07 21:53:59 i Sex osv.,

I dag på Mynttorget var det en fem timmar lång demonstration och manifestation organiserad av FATTA. FATTA är en kampanj som har två stora syften: "Det första är att få människor att reflektera kring övergrepp ochfatta att sex handlar om samtycke. Det andra är att få politiker att fatta beslut och lagstifta så att ingen som våldtar går fri!" - taget härifrån
 
Jag hann vara där i en timme och hann se representanter från Feministiskt Intiativ, Vänsterpartiet, Liberala Kvinnor och LUF prata om respektive partis syn på denna viktiga fråga. Det var bra tal, peppig stämning och en sådan viktig manifestation. Även om politikerna som talade kom från olika block, fanns det flera gemensamma nämnare, och den viktigaste av alla: varje individ ska ha rätten att bestämma över sin egen kropp och sin egen sexualitet. 
- för så ser det inte ut i vårt samhälle idag. I dag har inte kvinnor samma handlingsutrymme i såväl det privata som officiella rummet. I dag får män ta makten över kvinnors kroppar, viljor och sexualitet. I dag upprätthåller vi normer som systematiskt hyllar män som knullar runt och slut-shamear kvinnor som yttrar något om sex. 
 
Och även om jag kanske inte höll med någon talare fullt ut, så finns det något viktigt att se i denna dag. Att oavsett politisk färg höll de med varandra och pratade för en och samma viktiga fråga. Att det spelar ingen roll om du är höger eller vänster - en kvinnas kropp ska tillhöra enbart henom. Det är upp till var och en att känna sexuell lust, vara kåt, säga nej till sex om en vill, vilja ligga eller inte vilja ligga alls. Och ett nej är alltid ett nej. För det handlar inte enbart om att fokusera på vad som är en våldtäkt är eller inte. Utan det handlar även om att prata mer om samtycke, ömsesidighet, sexualitet, genus och rätten till sin egen kropp. Det är många olika ämnen som måste integreras och vi måste prata mer om dessa frågor på alla nivåer i samhället. 
- vad det gäller samtyckeslag är det en gigantisk fråga som jag ännu inte riktigt kunnat ta ställning till. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela