sexualupplysare och bokälskare

strukturerna och maskuliniteter

Publicerad 2013-09-30 19:23:00 i feminism, genus osv.,

Sen jag började studera genus och sexologi fick jag läsa en del fall om våldtäkter där målsägaren är kvinna och förövaren är man. Nu när jag även läser kriminologi händer det att vi läser om fall, men ur en helt annan synvinkel. Oavsett vilket ämne jag berör är siffrorna detsamma - 98% av målsägarna är kvinnor. 
 
För alla som har läst Katarina Wennstams böcker Flickan och Skulden samt En riktig våldtäktsman, så känner ni tyvärr igen denna typ av fall som nu går under benämningen "Tensta-fallet". Och ni känner även igen domarnas beslut, hur dom ser på kvinnor och hur vidrig världen är. För en kvinnas röst betyder ingenting. 
- och det väcks ett raseri inom mig när jag läser om detta fall. Ett hat mot mänskligheten, mot enskilda människor och mot domare som följer vansinniga lagar. 
 
Men - det handlar inte om att skicka runt några arga kommentarer på fb eller retweeta artiklar från kvällstidningar. Vi måste göra så otroligt mycket mer än så. Ta allt det där hatet du känner i ditt bröst när du läser om fallet - och gör något åt det. Det går att göra skillnad på individnivå som påverkar på gruppnivå som i sin tur gör förändring på strukturnivå. 
 
För det är ingen slump att domen blev som den blev - det var en kvinna mot sex män och alla som någon gång bläddrat i en lagbok vet hur det ser ut. Och det blir inte bättre av att könsfördelningen ser ut som den gör inom juridikens värld.
- Lagen måste förändras och utvidgas för att inkludera så pass mycket som möjligt. Men det går att göra skillnad fastän lagarna ser ut som dom gör. Det är där vi kan börja redan idag - se strukturerna, se hur vi aktivt skapar kön och se till att göra förändringar. Wennstam tar upp hur maskulinitetsskapande är en stor del vid gruppvåldtäkter - hur kan vi aktivt leva i ett samhälle där denna typ av skapande är accepterat? Vad är det i skapandet av kön som skapar denna typ av beteende?
 
Varför vill vi aktivt lära flickor att vara rädda om sig? Att inte bära fel sorts kläder? Att alltid åka hem tillsammans med minst tre vänner? Att inte gå utanför hemmet när det är mörkt, inte ta för mycket plats eller hångla med för många snubbar? Varför lär vi tjejer att vara rädda? Varför lär vi unga kvinnor att dom måste akta sig för män? Varför lär vi tjejer att hennes kropp, hennes vilja, hennes röst och hennes intigritet - aldrig räknas eller är något värt? 
 
Varför lär vi inte unga män att ingripa om någon vän begår ett överfall? Varför vill vi aktivt låta unga män ta mer plats i samhället, i det offentliga som privata rummet? Varför lär vi pojkar att dom har allt makt? Varför lär vi pojkar att det är ok att slåss? Varför lär vi pojkar att muskler och styrka går före dialog och medling? Varför känner vissa män sig som hjältar när dom INTE våldtagit någon? Varför lär vi inte pojkar att respektera andra individer? Varför lär vi pojkar att dom kan göra vad dom vill med andra människors kroppar?
 
VI måste arbeta med strukturerna kring genus och vi måste aktivt göra förändringar i skapandet av kön. Detta är inget som sker över en natt. Men det är ens förbannade jävla skyldighet att arbeta mot dessa normer och vara en del i förändringen. 

årets skörd!

Publicerad 2013-09-30 16:54:40 i böcker,

Har fått upp all packning nu och detta blev årets skörd. Samtliga böcker är skrivna av kvinnor, såg det först nu. Främst är det böcker om feminism, sexologi och genus. Älskar att fynda kurslitteratur, även om jag inte läst just dom kurserna. 
- nu gäller det bara att försöka få in nöjesläsning med resterande plugg. Recensioner kommer löpande. 


Dana and Lara

Publicerad 2013-09-30 14:26:50 i Sex osv.,

Dagens sysselsättning: sova 12 timmar, packa upp, gå igenom bilder, låtsasplugga, se L Word. Jag har glömt hur fantastiska Dana och Lara är. När dom spanar in varandra, när dom inte vet om vilken sexuell identitet den andre har och allt är sådär pirrigt. Hur  Lara tackar ja till en dejt innan Dana ens ställt klart frågan. Så rart.
- och skulle vi gå på hårfärgerna skulle det paret nog vara min och E´s motsvarighet. Sen utöver det att vi alla fyra identifierar oss som kvinnor så tar väl likheterna slut ungefär där. Men skönt att kunna hitta någon form av motsvarighet i populärkulturen.
 

Författartips

Publicerad 2013-09-28 09:43:24 i böcker,

I går hade vi förlagsmiddag på Swedish Taste. Vi hann prata om de där stora idolerna en har inom olika områden, och hur häftigt det kan vara att ställa frågor, berätta om sin kärlek till något hen gjort eller att få en autograf.
- i dag kommer Ernst förmodligen våga sig till ett möte med Jan Guillou. 

Jag hann även få en drös skrivtips från Daniel Poohl, alltid lika intressant att få höra hur författare går till väga. så värt

Publicerad 2013-09-27 13:41:08 i böcker, feminism, genus osv.,

Det är när jag får hänga med balla och intelligenta feminister som dessa - som gör att det är värt att svettas, stress, springa och äta lunch på 23 min. 

Detta är Kajsa Ekis Ekman och Nina Björk - dom har skrivit fantastiska böcker som borde tillhöra kanon.olika

Publicerad 2013-09-27 11:20:50 i böcker, feminism, genus osv.,

Dagens tips: Olika förlag. Dom ger ut normkritiska och genusmedvetna barnböcker! Hurra! Kan det bli en bättre kombo? Kids är den enklaste gruppen att indoktrinera och pressa in i normer - som återskapas om och om igen. 

Och visst, en bok kanske inte löser alla problem. Men visst kan böcker leda till samtal och förståelse, som i sin tur leder till kunskap och större valfrihet och en vettigare syn på sin omgivning. Så ska ni köpa barnböcker och presenter - gå dit!


vad händer med världen?

Publicerad 2013-09-27 00:14:59 i Sex osv., böcker,

Jag befinner mig lite utanför kommunikationsramen pga mässan - och samma dag går Barilla ut med officiellt homohat? Hur? Varför? Bor grundaren under en sten? Jag förstår ingenting?
- förutom att ett gigantiskt företag som sysslar med mat, aktivt sprider homofobisk propaganda och gör allt för att återskapa heteronormens innersta kärna. Men till vilken nytta? Varför sprida hat? 

Och som en slump fyndade jag denna idag. Barilla kanske borde ha den som årets julklapp?

Tips: Kabusa säljer feministiska och sexologi-inkluderande verk - 3 för 100. Kap!

Fallna kvinnor

Publicerad 2013-09-26 16:35:49 i böcker,

Denna bok har jag klämt på X antal gånger i olika butiker. En skildring där mina olika områden samlas. Ignorerar att det är Bonniers, måste läsa den. 
- kvinnor som av olika anledningar fängslats och som alla tillhör en avvikande grupp. 


- och såhär ser vi ut dag ett! Pepp!

bitterljuvt

Publicerad 2013-09-25 13:07:29 i kärlek,

Är det något fel på mig som tycker att det är lite lite mysigt att bli avvinkad på en station? Stå där och se tåget rulla in, se när alla kliver på, stå på trappsteget medan ens kärlek står på perrongen (så är en i samma höjd...) och hångla tills sista visslingen ljuder över stationen. 
- eller att tågkonduktören utbrister: "nej men ni behöver ju inte stå här, stå på perrongen och hångla! Det är ju flera minuter kvar innan tåget går!"  

Jag kanske bara har sett lite för många filmer där dessa scener alltid romantiseras in i minsta detalj! För visst fan är det även jobbigt att säga hej då. Mysigt men jobbigt. 
- fast vi vet ju alla att det är så himla bra för par att sakna varandra lite då och då. Typ.


prostatastimulator för nybörjare!

Publicerad 2013-09-25 09:16:45 i Sex osv.,

Låt oss kicka igång mitten av veckan på bästa sätt: här kommer ännu en text jag fått skriva för Oliver & Eva! Detta är femte texten som nu finns tillgänglig, och en av de roligaste texterna jag skrivit. När jag skriver om saker som kan användas av/med fittpersoner kan jag ju tänka mig, föreställa mig och blanda in egna tankar på ett helt annat sätt än när det är leksaker för andra kön. 
- men när det kommer till prostatastimulator så är det ju något en kan relatera till på ett annat sätt. Oavsett kön har en detta område, hos personer med fitta kallas det G-punkt, hos personer med kuk kallas det P-punkt. Men det består av samma typ av vävnad, oavsett kön. Hur häftigt är inte det?
 
 
När ni trycker på denna länk kommer ni till den senaste texten. Prostastimulator för nybörjare. Men sen finns det även fyra andra texter för nybörjare som handlar om knipkulor, penisring, penispump och buttplugg. Vad ska jag skriva om nästa gång? 
 
Här kommer även ett litet tips på en prostatimulator som p3 tydligen verkar uppskatta! Lika snygg som fantastisk. 
 

bilder av samkönade par

Publicerad 2013-09-24 18:27:58 i Sex osv.,

Hur ofta händer det att vi ser bilder föreställande par där det inte är en "kvinna" och en "man"? (Hur ofta ser vi ens bilder där relationen består av fler parter? Det är en helt annan diskussion, men likväl väldigt viktig. Fast den tar vi en annan gång.)
- men vi kan alla komma överens om att bilder av par består av vita, heterosexuella personer som ofta ler, är smala, ser fräscha ut, inte har några synliga funktionsnedsättningar eller något som på ett eller annat sätt avviker från samhällets normer. Deras genus är skapta efter gamla traditionella könsroller.

Oavsett om det är reklam för mjukost, jogginskor, tvprogram eller en resa till Kanarieöarna - så ser bilderna ut på ungefär exakt samma sätt. Det finns en fast mall som samhället, media och vi människor dagligen reproducerar. Som i sin tur innebär att allt utanför denna lilla trånga mall - där hamnar alla normbrytare. Det kan vara en hudfärg, tjugo kilos övervikt, en rullstol eller en synlig hörapparat. Eller ett par där bägge personer identifieras som samma kön.

Jag har växt upp med dessa normer och föreställningar om vad ett "riktigt par" är, precis som mina föräldrar och deras föräldrar. Mina syskonbarn håller på att få sina normer ruckade och utvidgade. Och jag kan bara hoppas att den dag då jag kläcker mina egna barn - att normerna lösts upp lite i kanterna, att en del kanske till och med försvunnit, att människor skrotat de där trånga normerna och ser människor som individer istället för att trycka in varandra i boxar. Samt att samhället kammat tills sig och visar bilder på alla sorters människor.

- jag och min tjej skapar till exempel världens bästa par. Och visst fan bryter vi mot flera normer tillsammans, men likväl - världens bästa par. 

there's no mistake this is it

Publicerad 2013-09-24 11:15:27 i kärlek,

 
Om en liten stund kommer min kärlek tillbaka till staden, och jag känner mig som Björk. Vill mest bara skrika högt över hur lycklig jag är. Förutom den där biten om att hen träffar någon, blir kär, kärleken tar slut, träffar någon ny osv. I mitt fall är det en och samma person, som jag blir mer och mer kär i, om och om igen. 
- det måste ju ändå vara den största fördelen med att ha ett distansförhållande. De där minuterna när en träffas igen efter att ha varit ifrån varandra ett tag. När en får hålla om varandra, kyssas, sniffa på varandra, hålla hand igen och bara känna värmen sprida sig genom kroppen. Då känns de där långa dagarna och nätterna när en bara saknar varandra lite längre bort. 
 

heteronormen i vardagen

Publicerad 2013-09-23 12:49:00 i feminism, genus osv.,

Ibland kan det vara svårt eller lite krångligt att faktiskt se hur normerna finns runt omkring oss, omringar och begränsar. Vissa normer kan vara bra, fungera som sociala smörjmedel eller bara få oss människor att fungera bättre tillsammans. Medan det finns normer som förstör, begränsar och måste motverkas. 
 
Dessa bilder är två tydliga exempel på hur heteronormen ständigt konstrueras och visas upp som det enda rätta. Hur kön är något som ständigt skapas, att oavsett om det är människor, djur eller glasstillbehör - så finns det två olika, två motsatta, två som bildar ett par. Och att det är det enda rätta. 
- tänk på barn som dagligen ser detta. Om och om igen. I böcker, filmer, lekar, leksaker och vart de än går. Vi människor blir oavsett ålder dagligen indoktrinerade till att tro att heteronormen är det enda rätta. 
 
 
För det handlar inte om att heterosexualitet är något fel eller något som måste motverkas - utan det handlar om hur samhället ständigt strukturerar upp en bild som det enda rätta. Det bästa valet och målet för varje enskild individ att leva efter. Det är på så vis som heteronormen begränsar oss. Som i sin tur får en mängd olika konsekvenser för personer som av olika anledningar inte känner sig hemma inom denna norm.

gräsänkling

Publicerad 2013-09-23 08:09:51 i min vardag,

Vad gör en egentligen när ens älskade är utanför stadens murar? Rensar porerna? Har "tjejmys"? Skrotar runt i en gammal pyjamas och äter kakdeg till middag? Ja jag vet inte, jag är nog en Samantha när det kommer till just detta. Känner inte direkt för att läsa modemagasin, ståendes i köket samtidigt som jag äter salta kex med vindruvsgelé på...
 
Jag har istället gjort lite av detta: 
 - burit svart från topp till tå, eftersom hon är allergisk mot svart textilfärg --> gäller att använda svart då ca 87% av garderoben består av just detta.
- använt mycket läppstift. Klen tröst att en får bruka sådant när hon är utanför staden. Det kan jag ju visserligen göra även när hon är här, men vi hånglar så mycket hela tiden att det enbart skulle bli kladdigt.
- dansat. Knuffats med människor som inte kan uppföra sig. Och skriksjungit till klassiker. 
 
Utöver detta: rensat ut garderoben inför en loppis där pengarna går till Musikhjälpen, pluggat, läst, lyssnat på podcasts, onanerat, gått fortbildning och börjat skriva på riktigt. Finns inte så mycket jag vill "passa på" med att göra när hon inte är här.
 
Fast det handlar nog mest om att jag inte direkt är den som gillar att konstruera fasader eller felaktiga bilder av mig själv. Det där med att sminka om sig innan någon vaknat efter en övernattning, alltid lukta gott/vara fixad/hel och ren på alla sätt och viss samt ständigt hålla upp en fasad - det skulle inte fungera för mig. Jag är lite för obrydd och stökig för den typen av beteenden. 

nytändning

Publicerad 2013-09-22 17:24:30 i Sex osv.,

Att utbildas och att fortbildas är nog bland det bästa jag vet. Att träffa nya människor, få lära sig nya saker, ventilera, diskutera och bolla åsikter/tankar/funderingar/frågor tillsammans med en grupp en känner sig trygg med. Det finns få saker som klår ett tryggt rum med högt i tak och peppiga människor. 
- det var en del från COL som blandades med helt nya ansikten. Och jag älskar hur en kan känna sig hemma i en grupp människor efter en kvart. 
 
Dagens utbildning hade inriktningen Gränser. Bara att brainstorma runt ordet skulle jag kunna ägna timmar åt. Hur sätter en sina egna gränser? Kan gränser flyttas? Hur visar en sina gränser? Och hur läser en av sina gränser? Gråzoner? Osäkerhet och övertramp. - samt olika faktorer som kan komma att påverka att gränserna flyttas eller försvinner helt. 
 
Sammanflätat med detta gigantiska ämne gick vi även igenom en del om sex mot ersättning, alkohol och droger. Så jävla intressant! Mitt huvud är helt proppat med tankar, åsikter, funderingar och nya ställningstagande. 
- och jag är sjukt peppad på att komma ut till kidsen! Min första workshop inom detta kommer jag att hålla i Karlstad i slutet av oktober. 
 
 
 
Det är när jag mår så som jag gör nu: sprudlig, energisk, mosig i hjärnan och lite för exalterad - som jag åter igen får bekräftat hur jävla rätt jag har hamnat. Min pepp över ny kunskap och glädjen över att få föra den vidare till kids runt om i landet/världen är mitt kvitto på att jag är på väg åt rätt håll. Så jävla häftig känsla. 

snövit är tillbaka

Publicerad 2013-09-22 08:33:20 i Sex osv.,

Tror jag kan ha glömt bort tiden igår, men mitt hår har i alla fall förvandlats från hippie-blekt till Snövits avkomma. Då kan en ju inte göra annat än att rota fram ett gammalt sidenband och göra en rosett. Och detta kan ha varit första gången på länge som jag inte färgade håret pga kris. Älskar människor som ändrar något så enkelt som en hårfärg/frisyr när livet inte vill samarbeta. 
 
Om en liten stund ska jag iväg för en heldagsutbildning tillsammans med RFSL Ungdom. Sen något år tillbaka är jag nämligen Workshopledare i normkritik och säkrare sex. I dag är det dags för fortbildning inom ämnet: Gränser - om sex, gränser, alkohol och ersättning.
 
Med detta upplägg är en mycket ute på fritidsgårdar på kvällar och pratar med unga i blandade åldrar. Detta innebär ju att våra föredrag är frivilligt för kidsen, och inte något de sitter med på för att det är lektionstid. Resultatet blir annorlunda och en kan få till riktigt bra samtal om kidsen vill. Förutom fritidsgårdar är vi även ute och håller workshops för olika undergrupper till RFSL, medlemsträffar och Pride runt om i landet. 
 

när ska mensen få bli röd?

Publicerad 2013-09-21 17:05:07 i feminism, genus osv.,

Är det inte rätt konstigt det där med menstillbehör och reklam - hur vätskan som ska föreställa blod alltid är blå eller turkos? Det var väl några hundra år sen människan slutade tro att blodet var blått hos individer som var lite högre på samhällskedjan och att blodfärgen kopplades till den klass en tillhörde. 
 
Så hur kommer det sig att modern reklam än idag reproducerar en felaktig bild - medvetet - av att mensvätskan är blå? Gärna lite härligt havsblå, sådär klar och genomskinlig. Helst ska vätskan rinna från behållare ner på bindan eller sugas på på ett kick av en liten tampong. 
- när vi som har haft mens X antal gånger vet om att mensen är allt från beige till mörkaste rött. Rinnig ibland, klumpig och koagulerad ibland. På gränsen till svart eller brunfärgad i slutet av veckan - och knappast rinner likt vatten. Om den är rinning är det versionen Niagarafall efter att en råkat nysa. 
 
Att det kan lukta när blodet får kontakt med luften utanför fittan. Och att en ibland kan känna sig som en fiskgratäng från valfri skolbespisning. 
- men att det är så det är. Det är så kroppen funkar och det är så mensen funkar. Den varierar gällande lukt, färg, konsistens och är inte i närheten av azurblå hos någon individ. 
 
När ska vi börja prata om mens som den faktiskt är? Då fakta ska få blandas med information och ge en korrekt bild av hur mensen faktiskt kan se ut och hur det fungerar med kroppen. För vem tjänar på den "fräscha och trygga" bilden av en mensvecka? För jag kan inte förstå varför denna inställning till kroppen ska fortsätta reproduceras och bara fiffla med föreställningen om hur mens egentligen är. 
- och jag kan inte tänka mig att detta skulle ske något annat kön än just kvinnokroppen då allt gärna ska lindas in i fluffig parfymerad bomull så fort det kommer till kroppsvätskor från fittan. 
 
Apoteket, Libresse, OB, Ellen - när ska ni kamma till er och visa mensen som den faktiskt är? 
 
 
ps. på väggen bakom mig ser ni ett litet vykort. Föreställande en blodig tampong. Hela baksidan består av ett citat från Mia & Klara när dom jämför mensblod med att skära sig i tummen - och hur olika vi människor egentligen ser på blod beroende på om det kommer från ett finger eller vaginahålet. Spana in det avsnittet. 

män är djur

Publicerad 2013-09-21 13:45:06 i feminism, genus osv.,

Jag har kommit till ett nytt skede i mitt liv. Det handlar om att jag är beredd på att hålla med alla biologister, naturvetare, religiösa fanatiker, neurologer, kemister, övriga fanatiker och människor som så gärna vill koppla oss människor samman till djuren. Som gärna använder gener, dna, hjärnan och naturens lagar som argument - jag har kapitulerat, jag sträcker upp mina händer och jag ger mig. Alla ni forskare som ägnar era dagar åt att forska i hur hjärnorna skiljer sig mellan kvinnor och män - ni vinner. Män är djur. Och jag håller med. 
 
(Inom dessa professioner och yrkesgrupper jag nyligen räknat upp finns det även en och annan som även tror på att kvinnor och män är de enda kön som finns och att det måste finnas "en av varje" för att skapa ett riktigt par. Ungefär dessa människor som säger att heterosexuella relationer är det "naturliga" och tolkar den kärlek/kåthet/attraktion jag känner för min tjej som felaktig. - detta var enbart ett förtydligande så att vi alla vet vilka jag pratar om.)
 
Scenariot är följande: fredag kväll, ett dansgolv, halvkass musik, jag dansar med mina vänner. Men det är då dom dyker upp - männen. Jag ser dom komma smygandes i periferin. En kanske lägger en hand på min axel, på min arm eller runt min midja. En annan har som strategi att sticka in sitt huvud mellan mitt och min kompis. En tredje juckar sitt skrev mot min höft/rumpa/ben/mage beroende på hur lång hen är. Andra gör töntiga dansmoves i hopp om att få oss att le och vilja ligga med dom. 
 
Det är ungefär här jag börjar tänka om dom där naturfanatikerna kanske har någon poäng någonstans? Att efter X antal öl/groggar/shots kan en man inte behärska sig. Hen vill ha ett ligg, bli skedad eller bara slicka fitta - och det ska hen ha innan klockan slagit tre. Som att dom låter skrevet styra, hormonerna pumpar och dom kan inte göra annat än att följa kukens tankar. Kukens känslor och begär är i fokus och mannen kan bara följa efter. Socialt samspel behövs knappast eftersom det är kuken som bestämmer. 
- mannen vill ha kvinna, kvinnor finns lite här och var - mannen kan inte styra sina begär och tar således den kvinna hen vill ha. - Det är väl ungefär så många inom rättsväsendet resonerar. "När en man blir upphetsad kan han inte längre kontrollera sig och låter begäret styra över förnuftet" - citat: valfri rättegång som handlar om man som förövare och kvinna som målsägande. 
 
 
Eller, kan det faktiskt vara så att det handlar om sociala konstruktioner? Att människor skapas till att uppföra sig olika, tänka olika, handla olika, acceptera olika och vara olika - baserat på det kön vi är födda till och förväntas leva som? Att det handlar om att män lär sig att ta för sig, ta mer plats, äga mer rum i det offentliga såväl som privata rummet, att ha mer makt, att vara aktiva och att dom alltid har rätten att göra vad dom vill med en kvinnas kropp. Att män aktivt lär sig att dom har rätten att ta vilken kvinna hen än vill ha. Att män lär sig från tidig ålder att dom kan göra vad dom vill med kvinnor och deras kroppar. Att kvinnor inte har någon rätt till sin egen kropp/sexualitet/njutning/känslor. 
- samtidigt som kvinnor lär sig att vara passiva, inte ta för mycket plats, att vara på pallplats nummer två i alla rum, att följa mannens vilja, att finnas till, vara omvårdande/stöttande och att alltid vara tillgänglig. Med sin kropp, sin fitta, sitt psyke och med allt hen har. 
 
 
 
För jag tror inte att det handlar om att vi människor har djuriska instinkter vi inte kan följa, och jag tror inte att varken kvinnor eller män är djur. Vi kan fatta egna beslut - men är styrda av sociala konstruktioner. Så det spelar ingen roll hur många timmar forskare lägger ner på att hitta genetiska skillnader eller skrapa bland hjärnhinnor. Vi måste prata mer om hur vi skapar kön, hur vi skapar femininiteter och maskuliniteter. Hur vi alla är med och skapar, återskapar, upprätthåller och aktiva deltagare i detta spel. Och det måste bli skillnad. Vi måste göra skillnad.

Hutterite formula

Publicerad 2013-09-20 12:43:00 i Sex osv.,

Läser om sexualitet genom historien och fastnar för en kristen kanadensisk sekt som utövade något som går under benämningen Hutterite formula. Eller formeln Hutterite på svenska. Under flera decennier utövade dom konstant fortplantning. Detta gick ut på att i par började avla barn så fort de blivit könsmogna och fortsatta så tills att den som bar barnen gick i klimakteriet. Genomsnittligt fick varje par ungefär 14 barn. 
 
Detta är ett extremexempel på några som tog till vara på att människa kan reproducera och att det är något en har som fokus för att kunna ha sexuella relationer. Att vi människor är del av naturen, men att vi kan ha sex för att avla barn - men också för att vi kan få ut njutning av det. Till skillnad från djuren som då främst har det för att avla. Men att denna sekt verkligen tog det bokstavligt att enbart ligga för att få barn - konstant. 
 
Och det är så intressant hur många gärna vill koppla ihop människor och djur - och benämna allt som "naturligt". Eller att vi alla är djur som bara hanterar saker olika, tänker olika och känner på olika sätt. Skulle kunna ägna år åt att enbart forska i detta. För jag har viss förståelse för det, samtidigt som jag avskyr när människor vill benämna mänskliga relationer eller sexuella aktiviteter som "naturligt" och där med godkänt av såväl gudar som moder jord.
 
Men det är viktigt att ha med sig denna typ av synsätt när en tittar på hur våra normer kring sex och sexuella aktiviter ser ut idag - för det är mycket som fortfarande finns kvar från långt bak i tiden. Hur saker än idag återskappas och reproduceras i såväl tankar, forskning som handlingar. Och hur människan under flera hundra år enbart sett sex som ett sätt att fortplanta sig - fastän människor i alla tider vetat om och förstått att sex även är en stor källa för njutning, lust och kåthet. Just vilka rörelser som leder till resultat som barn, orgasm, smärta eller njutning har definierats olika genom historien. Men människan har alltid vetat om att sex kan upplevas på olika sätt och resultera i fler saker än enbart ungar. 
 
Och det går att dra konkreta kopplingar mellan detta synsätt och en av de starkaste normerna vi har i dagens samhälle, nämligen heteronormen. Som bland annat handlar om att sex/kärlek/relationer sker mellan två individer som enligt normen och biologin ska kunna avla barn ihop. Som att det är det en går på när en bli kär/attraherad/kåt/sugen på en annan människa?! "Denna person kommer kunna göra mig på smällen"-tänk, räck gärna upp en hand vilka som tänker så under första dejten/ligget/mjukglassen osv. Det skulle jag gärna vilja ha siffror på. 

materiell pepp

Publicerad 2013-09-19 21:40:50 i

Det fanns en tid i mitt liv när jag kunde köpa underkläder för flera hundra kr paret. Siden, silke, hanky panky - min underklädeslåda är till bredden fylld med allt från spets till saker tagna ur valfri light-bdsm-scen. 
Nu har jag istället gått över till främst bomull ---> mer kunskap ---> bomull är bäst för fittans flora. 

Fast när en ligger på dödens kant kan en sådan enkel sak som nya underkläder pigga upp. Speciellt när det är rea på hm. att tänka steget längre

Publicerad 2013-09-19 11:49:23 i Sex osv.,

Var hos vårdcentralen idag, efter att två främmande människor klämt på min mage kommer dom fram till att dom vill trycka i mig lite olika tabletter och låta mig vara kvar i några timmar. Och jag ser ju inte ut som att "jag har något viktigt för mig", så jag kunde ju vara kvar?
 
C - Nej men det går inte. Tyvärr. 
X 1 - Nej men varför då? 
C - Min partner åker hem och jag vill säga hej då, kan jag bara kila hem några minuter och säga hej?
X 1 - Åh, men din pojkvän kan ju komma hit! Det går så bra så. 
X 2 - Ja det går ju bra. Han kan komma hit och ni kan sitta här en stund. 
C - Nej men det går ju inte. Min tjej ska åka hem och jag vill säga hej då, hemma. Inte här. 
X 1 - Aha, en tjej! 
X 2 - Ja men hon är också välkommen! 
C - Nej men det går bra. Kan jag kila hem eller? Eller iaf ringa ett samtal?
X 1 - Vi ser hur du reagerar och så ser vi hur det blir med din tjej. 
C - Mmm, det blir toppen. 
 
 
Och saken är - att detta är heteronormen i ett nötskal. Jag säger partner, dom könar mig som tjej och tar för givet att partner är detsamma som pojkvän. Att ta för givet att jag som tjej är tillsammans med en kille. 
- och det är så fel. Och det kan tas emot så jävla fel. Det kan vara kränkande, elakt, jävligt och det är trångsynt från tanke till handling. 
 
Jag blev inte kränkt eller ledsen. Men jag hade kunnat bli det. För människor blir det, många tar illa upp av att bli klassade som heterosexuella när de egentligen är något helt annat. Eller att människor tar saker för givet när det kommer till deras sexuella identitet. 
- partner är ett könsneutralt ord av en anledning. Tolka inte det som kille om det är en tjej som säger det, eller som tjej om en kille säger det. Upprepa partner. Svårare än så är det inte. Tänk bara lite längre och se utanför heteronormens vidriga ramar. 

fördelar med menskopp!

Publicerad 2013-09-17 22:12:25 i åsikter,

Har märkt av ett litet tema som går likt cykler i denna blogg, nämligen att varje gång jag har mens passar jag på att tipsa om hur fantastisk menskoppen är! Och visst gillar vi att följa cykler? Så här kommer en liten lista på varför det är så magiskt, underbart och bra att äga en menskopp:
 
 • din fitta kommer att tacka dig redan efter en dag! Istället för att slemhinnorna blir ömma och torra, som de kan bli av att tampongen torkar upp exakt allt som kommer ur fittan - påverkas fittan inte alls på detta vis. Istället samlas all vätska som rinner ut i koppen, utan att torka ut slemhinnorna på något sätt. Det blir stor skillnad på om vätskorna får rinna ut av sig själva, eller bli uppsugna av en tampong.
 • du slipper beräkna tamponger/bindor/trosskydd - menskoppen fungerar som tre skydd i ett och kan vara inne under hela dygnet. Med tanke på att blödningen kan variera under dagen/veckan kan det bli jobbigt att beräkna hur ofta en ska byta tampong, passa så att bindan inte läcker osv. Med menskoppen i räcker det med att tömma 3-4 gr per dygn. 
 • du sparar pengar! Istället för att lägga pengar på tamponger, bindor, trosskydd så räcker det med en menskopp som håller i många år framöver. Dessutom behöver en ofta som tamponganvändare ha lite olika storlekar för att matcha veckans blödning - inte med menskoppen som fungerar lika bra varje dag!
 • du är snäll mot miljön! Att en inte ska slänga tamponger i toaletten vet väl alla om vid det här laget? Att dom sabbar miljön, gör stopp i toan och rent allmänt är värdelösa mot miljön. Detsamma gäller tyvärr även bindor och trosskydd - eftersom de alla är enggångsvaror. Så mycket material som enbart används några timmar. Med en menskopp har du en sak - under flera år. 
 • lite material som behövs - istället för att släpa med ett halvt apotek, räcker det med att endast ta med menskoppen. Gäller såväl på resor som i vardagen med skola och jobb. En sak - för hela mensen.
 • det är häftigt att se vad mensen innehåller! Ok, denna fördel kanske får stå för mig - men jag tycker att det är häftigt att se vad som kommer ut ur min kropp. Jag har ändå haft mens mer än halva mitt liv, och det är först nu jag på riktigt fått se vad mens innehåller. 
 • den är enkel att använda! Det kan se krångligt ut, men efter några försök kommer du få in snitsen. Och det är garanterat enklare än att laborera med tre sorters skydd, gissa hur mycket en kommer att blöda och samtidigt lyckas få med sig alla produkter som kan tänkas behövas. 
 • den passar alla! Istället för att trixa med olika storlekar på tamponger eller bindor beroende på hur mycket eller lite mens en har - oavsett så passar menskoppen dig. Det finns många varianter att välja mellan. 
 
Dessa åtta anledningar är de första jag kommer på. Givetvis finns det ännu fler anledningar till varför en ska använda menskopp. Har du inte ännu skaffat en menskopp - investera i en! Bilden är lånad här, och där hittar du massor med information om olika menskoppar. På denna sida finns det ännu mer fakta, fördelar och tips om hur menskopp fungerar. 
 

jag behöver inte din hjälp

Publicerad 2013-09-17 16:10:00 i feminism, genus osv.,

Är på universitetsbiblioteket och ska låna en bok. Följer instruktionerna och ingenting händer. Försöker igen. När jag ska göra mitt tredje försök frågar en person om jag behöver hjälp. Med att låna en bok. Själva uppgiften går ut på att stoppa in ett kort, lägga boken på en platta och sen är proceduren klar. En treåring kan hantera denna uppgift. 
 
Personen som frågar könar jag som man. 
 
Och jag tror absolut inte personen i fråga ville vara nedsättande eller oartig. Utan för henom handlade det nog om att hen fått lära sig att en ska hjälpa till, speciellt när det är unga kvinnor som ska göra något så enkelt som att låna en bok. 
- och det handlar inte om att jag är en otrevlig människa som inte vill ha hjälp från andra människor, jag tycker överlag att vi är för dåliga med att hjälpa varandra. Men det handlar om att jag som ung kvinna inte förväntar mig eller vill att någon förväntas hjälpa mig på grund av vilket genus jag är. 
Och det är en sådan del i processen att hela tiden skapa sitt genus. Kvinnor förväntas vilja ha hjälp, vara svaga, vara passiva och behöva någon som stöttar en. Medan män förväntas vara starka, aktiva, engagera sig och hjälpa svagare individer. Det ingår i genusskapandet att hela tiden aktivt hålla fast vid dessa könsnormer.
 
För det är just det som stör mig. Jag vill inte att någon håller upp min dörr, bär tunga saker åt mig eller tar över mitt arbete - för att jag är kvinna. Jag vill inte bli hanterad på ett visst sätt baserat på det kön som folk klassar mig som. Jag är ingen passiv varelse som vill bli behandlad annorlunda än exempelvis män i samma ålder som jag. Jag vill inte att människor tar min kunskap - eller icke-kunskap för given utefter vilket kön jag är. 
- för det är ren och skär bullshit att personer med andra kön än det jag har, kan hantera saker annorlunda. 
 
Så har du lärt dig att du ska hålla upp dörrar, hjälpa andra kön med tekniska saker eller att det förväntas av dig att hela tiden bli hjälpt. Tänk på vilket genus du skapar och upprätthåller - och tänk varför du vill göra dessa saker. 
- hjälp istället människor med barnvagn på/av bussar, håll upp dörren för äldre som bär tungt eller liknande. Men ta inte för givet att jag som kvinna behöver hjälp bara för att jag är kvinna. 
 
Och för er som undrar var boken avmagnetiserad. 

time is a rubberband

Publicerad 2013-09-17 12:40:47 i kärlek,

I dag är det tre månader sen vi träffades för första gången. I helgen när vi hade kräftskiva med syskonen ute på landet kändes hon som en del av familjen. Och bland släkten på mammas sida smälter hon in perfekt. Hur kan så lite tid som några få månader, kännas som så otroligt mycket längre? Samtidigt som några timmar när en gör absolut ingenting kan passera inom loppet av en kvart och en kommer på när solen börjar gått ned att en glömt både frukost och lunch. För första gången i mitt liv vill jag inte stressa någonstans. Jag har inte bråttom och det finns inget som ska hinnas med inom en viss tidsram. Jag vill bara vara i nuet. Och njuta. Fastän det känns som att hon länge varit en del av mitt liv, har vi fortfarande så mycket kvar att upptäcka hos varandra, dela ihop och hantera som par. 
 
Och om jag känner såhär jävla mycket nu efter tre månader, vart kommer vi då att befinna oss om ytterligare tre månader? Eller om ens en månad? Eller om ett år? Hur ska jag kunna få plats med så mycket känslor i denna lilla kropp? När dom enbart växer för varje dag som går. För varje kyss som sker. 

Det är svårt att skriva någon form av text om henne, som inte påminner om en rosaklibbig klyscha. Men det är ungefär så jag känner när jag tänker på henne. Ibland måste jag stanna upp och spara stunder, meningar och hennes smekningar mot min hud någonstans inne i hjärtat - för jag vill aldrig någonsin glömma att jag varit såhär lycklig
1) första bilden på oss, hon sitter en bit bort pga fågelskit. Vid denna tidpunkt gjorde jag mitt bästa för att stöta på henne, gick ganska dåligt. 2) adrenalinhöga och lyckliga på grönan. tänkte vid varje åk att jag iaf dör med någon som har en stor plats i mitt hjärta, en liten tröst i ångesten. 3) min hobby. jag var deras absoluta målgrupp när dom gjorde denna funktion. 4) på kräftskivan i helgen, rodnar när jag ser min egen lycka i ögonen. men det är exakt så hon får mig att känna. konstant jävla lycka. 

att knyta band

Publicerad 2013-09-16 22:20:50 i Sex osv.,

Jag har under mina sexologistudier hunnit med en och annan poäng psykologi. Och även om det ämnet förmodligen aldrig kommer ta en större del i min utbildning, är det intressant att plocka lite kunskap här och där.
Anknytningspsykologi är nog det jag fastnat mest för. Hur västerländsk forskning belyser relationen mellan ett spädbarn och personen(er) i dess omgivning, och hur annan forskning från andra delar av världen ser på saken. Och hur dessa band kan forma en som människa och komma att påverka en under hela ens livstid samt sexliv. - vi brukade ägna bilresorna fram och tillbaka till Kalmar åt att diskutera våra egna band och hur vi blivit vilka vi är idag. Riktigt intressant. 
Något jag själv tror på och lobbar stenhårt för är många anknytningspersoner. Dvs istället för att förespråka västerländsk forskning där modern är i fokus - anser jag och tror på att kids behöver många starka och kärleksfulla personer runt omkring sig. Precis som denna lilla stjärna! Klart ungen ska ha en hel drös med människor bara vill det allra bästa. - så samtidigt som jag knyter band får jag snosa bebisdoft och bara hålla i den bästa lilla klumpen. Alla vinner på det!

ligga är bäst på fb

Publicerad 2013-09-16 10:23:47 i Sex osv.,

Visst kan en gilla sidor för att visa vilka band en gillar, att en minsann inte vill ha in SD i riksdagen eller att en är tokig i Ben & Jerrys. Vissa har bara sport, andra musik och några har enbart politiska grupper. 
Men den grupp som tar mycket plats, skriver vettiga inlägg, sprider god stämning och som alltid lyckas hålla diskussionen vid liv är Ligga med P3. Dom är fyndiga, intressanta, roliga - och sprider vettig fakta, snackar om kunskap på ett roligt sätt och lär dagligen folk runt om i världen hur en kan tänka om sex på ett mer vettigt, normkritiskt, feministiskt och inkluderande vis. Älskar dom! 


buttplugg för nybörjare!

Publicerad 2013-09-15 18:36:22 i Sex osv.,

Nu finns min fjärde text upp hos Oliver & Eva! Denna gång skriver jag om sexleksaken buttplugg. Alla texter är för nybörjare - så oavsett hur mycket eller lite du kan om ämnet, kommer du hitta något som faller dig i smaken. Och förhoppningsvis lär du dig något nytt, som senare kan leda till ytterligare njutning och sexuella äventyr!
 
I texten buttplugg för nybörjare tar jag upp lite om vad det är för en leksak, vad den kan användas till (något som många fattar med tanke på namnet!), hur du kan använda den antingen på dig själv eller på någon annan - och alla fantastiska fördelar och njutningsmöjligheter som en buttplugg kan tillföra ditt sexliv. Dessutom får du även lära dig hur du använder den som bäst med vilket sorts glidmedel - och givetvis en genomgång av en hel drös med olika analleksaker. 
- så även om du hängt med dessa leksaker i år kommer du kunna hitta en ny favorit. Och du som aldrig ens testat eller tänkt tanken, läs texten och kanske kommer du att tänka om!
 
 
 
Här hittar ni mina andra texter om nybörjartips! Är det någon sexleksak du är sugen på att testa på, men som du inte riktigt vet hur den fungerar? Eller någon leksak du bara vill lära dig mer om och kanske tillföra i ditt eget sexliv? Maila gärna in tips på vad du vill läsa mer om till carowikbrocarlen@gmail.com 

medlem i Svensk Förening för Sexologi!

Publicerad 2013-09-15 14:11:42 i Sex osv.,

 
Har i dag fått veta att jag numera har den stora äran att vara medlem i Svensk Förening för Sexologi! Hurra! Jag skickade in en ansökan redan i våras, men av någon anledning kom den inte med sist dom hade styrelsemöte. Men nu i helgen var höstens stora möte - och jag blev invald! 
   Det är en sådan ära att få vara med bland Sveriges bästa och främsta sexologer. Att vara en del av gruppen som alla arbetar inom samma område som jag drömt om i flera år, och där alla strävar efter liknande saker. Det är nästan för stort för att greppa. Nog för att jag läst mycket sexologi och mängder med ämnen som förgrenar sig till ämnet, men nu kommer jag få bekanta mig närmre med utbildade sexologer. 
 
 
Och jag tänker att detta öppnar upp för så många nya möjligheter! Kanske kommande samarbeten, möten och ett gigantiskt rum för utveckling. Samtidigt som jag kommer bygga på mitt CV. Jag har en gigantisk törst efter mer kunskap och erfarenheter inom området - Svensk förening för sexologi är den bästa tänkbara plattformen för det. 
 
 
Här kan ni läsa mer om föreningen! Det finns även info om olika sexologer, fakta och bra hänvisningar till ungefär allt som rör sexologi i Sverige. Återigen, så otroligt peppad och glad över att vara invald. 

stoppa denna grupp!

Publicerad 2013-09-14 11:57:55 i åsikter,

Blev väckt imorrse att av E visade upp denna grupp som finns på facebook. 

1,000,000 Supporting Traditional Marriage

 
Detta är en homofobisk grupp som anser att det enda riktiga äktenskapet ska ske mellan en kvinna och en man. Dom hänvisar till bibeln och kyrkan, och har tolkat de olika religiösa texterna som homofobiska och heterosexistiska. Som det enda alternativet. Att det finns inget annat sätt att leva än med det motsatta könet. Gruppen är homofobisk, hatisk, fientlig, heteronormativ och fruktansvärt trångsynt. 
 
- gällande just religiösa texter går det ju att tolka på väldigt många olika sätt. En del väljer att tolka religiösa texter som hatiska och homofobiska, andra väljer att inte göra det. Andra ser bara kärleksbudskap som ett genomgående tema. 
 
 
En får absolut vara religiös och absolut att de finns de som anser att det bibeln skriver är sanning coh det enda rätta. Jag kan inte säga mot religion eftersom jag inte är troende, men det finns alltid flera sätt att tolka religiösa texter. 
Och en kan absolut tycka att ett äktenskap mellan en kvinna och en man är det absoluta målet och det mest åtråvärda. Det en som individ ska uppleva och en ska åstadkomma under sin livstid. - det är just dessa åsikter som heteronormen dagligen indoktrinerar människor att tänka och tycka.
 
Men det innebär inte att en har rätten att tycka att homosexuella människor inte har samma rättigheter som heterosexuella människor. Det innebär inte att en har rätten att använda bibeln som sitt verktyg för att sprida hatiska kommentarer och homofobisk propaganda. Det innebär inte att en människa har mer värde än en annan människa beroende på vem en älskar, blir kär i eller känner sexualla attraktion till. 
 
Det innebär inte att en har rätten att skilja på kärlek och värdera utefter vem som älskar. All kärlek är vacker kärlek.
 
HÄR trycker ni för att komma till sidan. Tryck på den lilla muttern till höger, där kan du göra en anmälan. 
 

"riktigt sex"

Publicerad 2013-09-13 13:17:57 i Sex osv.,

Drömde inatt att jag var nästan otrogen, med en annan tjej - med anledningen att "det ändå inte räknas som riktigt sex." 
- vaknade med ångest över att ha nästan varit dröm-otrogen. Hur många serier tar inte upp just det ämnet? Men jag blev snarare förbannad över just den där frasen "riktigt sex". 
 
För den uppfattningen är ju ganska vanlig bland människor. Tanken om vad "riktigt sex" är och vad som inte räknas som sex. Den vanligaste tanken är ju att sex är penetrerande sex i form av kuk-i-fitta-sex. Och sen är det punkt där. 
 
Det är så normen ser ut, penetrationsnormen. - Men hur jävla kul är det att enbart ägna sig åt denna typ av sex? Tänk om det var allt en gjorde, och sen ingenting mer? Att det skulle vara det enda som hände under en sexuell akt, och när det var över så var även sexet över. När det finns så otroligt mycket mer som ingår i begreppet sex. 
- och det är när en bryter ner begreppet sex och ser vad och vilka praktiker som kan ingå i det enorma begreppet sex, som en kan förstå hur mycket det faktiskt finns att göra och utforska inom sex. 
 
När jag föreläser för RFSU är det inledningen på skolpasset jag har. Att skriva SEX på tavlan, och sen får kidsen komma med förslag kring vad sex är. Det första som poppar upp i hjärnan, det ska upp på tavlan. Det är en enkelt metod för att tydliggöra hur mycket sex egentligen kan vara. Men också ett bra sätt för en själv att se vad en tycker är sex. Och hur det kan variera från person till person. Samt se vad en kan göra, vad en kan ha testat och vad en vill prova på framöver. Men också ett tydligt sätt att se vad en inte alls är sugen på. 
 
Så att sex som två tjejer har inte skulle räknas som "riktigt sex", det är en såndär värdelös myt som baseras på penetrationsnormen och föreställningar om att en kuk/kuksubstitut måste in i bilden för att sex ska räknas som sex. Jag förespråkar istället att en själv väljer vad en inkluderar som sex. Utforskar, väljer, ratar och lyssnar på vad en själv tycker är hett, njutbart och sex. 
 
 
 
ps. och ett ännu bättre ord än penetration är omslutande. Vilket innebär att det inte enbart är den som för in något som är den aktiva parten, utan att det även kan vara den som omsluter som kan vara det. 

en som följer den manliga blicken

Publicerad 2013-09-13 00:49:00 i feminism, genus osv., åsikter,

Jag förstår inte varför hela världen rasar över denna video. Hen är avklädd, ibland iklädd enbart ett linne och ett par trosor samt ett par kängor. Ibland är hen enbart klädd i kängor. Inget kön eller bröstvårtor visas men det blir tydliggjort att hen är helt naken. 
Hen slickar på ett verktyg som absolut kan liknas vid en fallossymbol - javisst. Och hen slickar även på kedjan, så att tatueringen DAD även syns i bild. 
Och hen sitter på en gigantisk stålkula som krossar väggar. Hen slår med sina händer och med släggan för att krossa ännu mer väggar. 
 
För att hennes egna väggar kan ingen slå ned. 
 
Och jag fattar inte hysterin - hen gör enbart exakt det som hela samhället handlar om, men saken är att i detta fall är det hen som valt att strippa själv. Hen har klätt av sig och hoppat på en järnkula. För att retas, för att jävlas med sin farsa, för att provocera och för att väcka uppmärksamhet. 
- världen rasar när hen enbart gör det samhället gör dagligen: objektifierar och sexualiserar kvinnokroppen. 
 
Hen använder sig själv som ett verktyg, leker med normer och krossar murar. Och hen har hoppat in i den manliga blicken och skapar sitt kön om och om igen. Men som en normbrytare, som en kvinna som valt att klä av sig kläderna, som jävlas och som förmodligen har enormt kul. Skulle jag vara i henoms skor skulle jag med all säkerhet göra exakt detsamma. 
- för det är ju när en kvinna tar makten över sin egen kropp, och kanske återskapar samma mönster som vanligtvis görs av andra kön, det är då världen vänds upp och ner. Fastän hen enbart bara skapar samma kön som världen gör åt henom. 
 

den ena handen vet vad den andra gör

Publicerad 2013-09-12 20:57:30 i åsikter,

Vi såg Tillsammans härom kvällen, och jag blev åter igen påmind om hur jävla peppad jag är inför valet 2014. Det är knappast en hemlighet gällande vilken färg jag håller för. Men sammanfattningsvis  - en röstar ju med hjärtat som sitter till vänster. 
 
Men innan valet 2014 kickar igång är det ju dags för kyrkovalet! Jag är själv inte medlem i svenska kyrkan längre och får därmed inte rösta. Men alla ni som är medlemmar har fått hem en röstningsblankett som sägs vara i chockrosa. Titta igenom papprena, hitta din vallokal och skriv upp datumet i kalendern. Ägna en timme eller två åt att läsa på vad de olika personerna och partierna vill. 
- att ha rösträtt är ingen självklarhet - men det är din jävla skyldighet att rösta.
 

Kanske röstar du på samma sak i kyrkovalet som i det andra valet, eller i Kalle Anka-partiet. Eller något helt partioberoende. Rösta på vad du vill - men en utebliven röst, är som att hjälpa SD till makten. Ju fler som struntar i att rösta - desto större makt kan SD få. Det behövs egentligen ingen större motivering än så. 
 
Gör din medborgerliga plikt och rösta.
 
 

gender/sex + trans

Publicerad 2013-09-12 13:28:42 i feminism, genus osv.,

Jag kan ofta tycka att det är problematiskt att prata om genus och kön, efter som den diskursen så ofta faller innanför ramarna för tvåkönsnormen. Tvåkönsnormen innebär att det enbart finns två kön. Det finns kvinna och det finns man. Och tvåkönsnormen innebär också att det ska SKA vara skillnader mellan kvinnor och män. Det ÄR skillnader som baseras på biologiska faktorer som en inte kan råda över. 
- och jag tycker jag att tvåkönsnormen och dess innehåll är bullshit. 
 
Och har även stört mig på att den är transexkluderande. Det finns inget utrymme alls för att prata om transpersoner när det kommer till tvåkönsnormen, något som irriterar mig. Och jag har även känt så när det kommer till genus. Och görs det på något sätt är det främst i form av fördomar eller förutfattade meningar.
- för hur ofta är det en pratar om transpersoner när det kommer till genus? 
 
Men nu läste jag om en psykoanalytikern vid namn Robert Steller, en amerikansk forskare som var en av de första som började använda begreppen gender och sex när det kommer till just transsexuella. Det var under 1950- och 60-talet. Med den anledningen att en person kan ha ett gender dvs könsidentitet/mentalt kön - men ett annat sex som är detsamma som biologiskt kön. 
- Steller drog även slutsatsen att det var enklare att ändra någons sex än gender. 
 
Så det är intressant hur ord och dess betydelser som en gång haft sitt ursprung bland transpersoner, idag för mig kan kännas som frånvarande eller märkliga att använda inom samma område. Hur tänker ni kring genus och transpersoner? 
 
 

snusk i pocket

Publicerad 2013-09-11 23:22:55 i Sex osv., böcker,

Jag älskar att fler och fler erotiska böcker kommer i pocket. Billigare, lättare att bära med sig och ett trevligare format. Dessutom är det kul när erotiska böcker blir mer lättillgängliga. 
-  för erotisk litteratur kan ju vara så bra! Hett, sexigt, eggande, trigga igång fantasier eller fungera som bra onanimaterial. 

Fler borde dumpa Mr. Grey och botanisera bland all fantastisk erotik som nu finns i varenda butik. Just denna har jag inte läst än, men det är favoriten X Story som gett ut den - så då måste den vara bra. Återkommer med recension.


symbolisk bortsortering

Publicerad 2013-09-11 18:55:51 i feminism, genus osv.,

Jag hade en fantastisk kund inne för några veckor sen. Hen bar örhängen i form av kvinnomärken, och vi peppade över hur fina de var. Men att dom såldes i par - tillsammans med ett mansmärke. 
- örhängena var på detta vis heterofierade och ett enkelt sätt att upprätthålla heteronormen. 

Vidare förklarade hen hur hen symboliskt köpt två par och sedan slängt mansmärkena. 

Och då jag inte känner för att bära en manssymbol på min kropp - lämna en kommentar ifall du vill ha paret! 


vuxenpoäng

Publicerad 2013-09-10 18:21:44 i feminism, genus osv., kärlek,

Finns det något mer vuxet än att handla lakan ihop? Skulle möjligen vara att kolla på tapeter eller bygga en gemensam aktieportfölj. Alternativt göra barn eller köpa villa. Eftersom vi så att säga fortfarande är på falukorvs-stadiet ihop, räknas inhandling av lakan som en stor grej. Att handla husgeråd över huvud taget ihop känns väldigt vuxet.
- kan nog visserligen ha att göra med att 80% av mina lakan kommer från barnavdelningen, samt att mycket i mitt kök klingar pastell och cupcakes. 

Men det var en fin upplevelse. Som att lägga ännu en liten pusselbit till vårt gemensamma liv. 


Och jag kunde inte låta bli att tänka på hur andra såg på oss? Som ett par väninnor som strosade fram? Två väldigt nära vänner som fnissade över lakanstorlekar? Eller som ett kärlekspar? 
- för det är ju det vi är. Men med tanke på att kvinnors sexualitet genom historien gärna negligeras och nonchaleras när det kommer till homorelationer, undrar jag om folk snarare såg oss som närgångna vänner än ett par som platsar i ikeakatalogen. 

Hur ser ni på par? Vilka kan en se som par? Och vilka är en duktig på att avsexualisera i vardagen? 

genusuppgift i kriminologin

Publicerad 2013-09-10 14:31:00 i feminism, genus osv.,

 • reflektera över hur ni själva och omgivningen är/blir könskodade. Genom handlingar/språket/osv.
 • identifiera någon/några genusnormer
 • pröva gärna att bryta någon/några genusnormer och se vad som händer med er själva och med andra
Kan ni förstå min lycka över att ha fått detta som skoluppgift? Jag satt med tindrande ögon när hen i två timmar gick igenom feministiska teorier - och hur dessa har ett samband med kriminologi. När denna uppgift presenterades blev jag lycklig. För ja, visst tänker jag i dessa banor ungefär 17 gånger om dagen, och visst bryter jag mot genusnormer konstant - min hobby är ju att skreva med benen på tuben så att den vita kränkta mannen mitt emot blir ännu mer kränkt pga att jag tar hens pungutrymme. 
 
Men för resterande individer i min klass kanske detta inte tillhör ens dagliga tankebanor. Och det kommer bli en intressant diskussion på onsdag, för att höra hur det gått för resten av klassen. För det är ju när en lär sig att se de olika normerna, i detta fall genus, som en kan få större inblick i hur vårt samhälle faktiskt är uppbyggt - och göra en förändring. 
 
 
Jag uppmanar du som läser detta att också gå igenom dessa tre punkter. Vilket genus skapar du och vilka normer upprätthåller du? Ser du genus hos andra eller är det något du aldrig ens funderat över? Vad skulle en kunna göra för att bryta mot en genusnorm och är det något du vill testa? 

på gränsen till skrämselpropaganda

Publicerad 2013-09-09 18:17:00 i Sex osv.,

Jag är ett stort fan av människor som aktivt arbetar för att förbättra vården kring sexualhälsa. Som viger sina liv åt upplysning, information och en bättre värld där människor blir upplysta och peppade till att ta hand om sina kroppar. Att det finns individer som peppar folk till att ligga mer och på ett säkrare sätt - heja dessa! Och alla andra som bara är kunniga inom sexualpolitiska frågor och som käftar för rätt saker. 
 
Men dessa reklamaffischer - det vrider sig i magen på mig. 
Bild 1) Du ser den stora cirkeln, du lägger märke till färgerna och du läser texten. Varför ska du inte googla klamydia? Är det SÅ äckligt att se på bild? Är könen sönder? Kan jag gå sönder av klamydia? Är det mycket var och gegg? Luktar det illa också? Är jag äcklig som haft klamydia? VAD ÄR DET JAG INTE FÅR SE SOM ÄR SÅ ÄCKLIGT GÄLLANDE KLAMYDIA? 
- ungefär så tänker jag mig att många resonerar. Ungefär alla kids jag möter har denna syn på könssjukdomar. Att det är något äckligt som förstör kroppen.
Bild 2) Sen läser en denna text. Och förstår att det snarare handlar om att en inte kan se klamydia med blotta ögat i många fall. Att infektionen inte lämnar symptom. Att du kan ha klamydia utan att du vet om det. Att du kan överföra klamydia till andra utan att du själv vet om att du har det.
- och att det är en uppmaning till att en ska testa sig. Och att kondomer är bra skydd.
 
 
Men tyvärr Stockholms läns landsting. Där tappade ni mig. För det där är inte en vettig och bra reklam. Den påminner starkt om skrämselpropaganda. Istället för att uppmana kids till att testa sig, för att belysa kondomer på ett enkelt och vettigt sätt - levererar ni en klump i magen. För vem fan hinner se den där lilla texten när en går genom tuben på väg till skolan eller jobbet. Gör om gör rätt till nästa år!

testa hemma?

Publicerad 2013-09-09 17:07:00 i Sex osv.,

Nu finns det även test att beställa hem för att se om en har klamydia eller inte. För visst kan det vara så att en bor långt från närmsta mottagning, ens jobbtider synkar inte med deras öppetider, eller så är en säkrare i hemmet och vill sköta det själv samtidigt som en tar sitt ansvar. Eller så vill en helt enkelt inte sitta och svettas tillsammans med en grupp främlingar i ett kalt vänterum. Oavsett anledning så kan en beställa hem tester gratis.
- men visar sig testet vara positivt får en det beskedet och har då som laglig plikt att ta medicin samt uppge vilka sexpartners en haft de senaste 6 månaderna. 
 
Och med dessa test kan en såvitt jag vet, enbart testa könet. En får kissa på en sticka som en sedan skickar iväg. Så har du haft oskyddat analsex eller oralsex - får du bege dig till en mottagning. 
 

testning!

Publicerad 2013-09-09 15:03:00 i Sex osv.,

När jag är ute och föreläser är det just testning jag snackar lite extra om. Den främsta anledningen är att det borde vara en rättighet att få lära sig info kring detta. Skolorna har ett ansvar som de sumpar gång på gång. Men genom att prata mer om testning, upplysa och avdramatisera på samma gång - så skulle det förmodligen innebära att fler gick och testade sig! 
 
Här är den viktigaste infon:
 
VAR? -  Är du under 23 så tillhör du ungdomsmottagningen - vilket innebär att du kan testa dig hos UMS, vårdcentral och sjukhus. Har du passerat 23 år kan du vända dig till sjukhus och vårdcentral. 
 
HUR? - Dom flesta mottagningar har specifika öppetider för testning, eller sex och-samlevnadshälsa som det även kallas. Kolla upp på hemsida/ring dit och kolla. De flesta ställen har drop-in-tider för just testning. Vill en göra mer en testa sig kan det krävas att en bokar en specfik tid.
 
VAD GÖR EN? - Vid en testning får en oftast kissa i en burk. Klamydia, Gonorré och Mycoplasma är tre infektioner som alla är lokala. Detta innebär att en får sjukdomen på den plats en har haft sex. Alltså har jag enbart slickat fitta - så är det i munnen/svalget jag kan få infektionen. Om jag då går och kissar i en burk kommer testat att inte visa något. 
- Därför är det väldigt viktigt att en ber om att få testa sig på alla de platser där en har haft sex. De kan testa en i munnen, könet och analen. Så de tar ofta urinprov och kompletterar med tops från andra ställen om så önskas. 
 
NÄR? - Om du haft oskyddat sex eller om det funnits med en kondom i bilden men att den gick sönder. Detta gäller både oralsex och omslutande sex vid såväl vaginal som anal. Har slemhinna+slemhinna eller vätska+slemhinna möts ---> testa dig! 
- klamydia ger oftast inga symptom vilket innebär att det är inget att gå och vänta på. 
 
VARFÖR? - För att klamydia kan tex utvecklas till andra saker i kroppen som i sin tur kan leda till sämre spermier eller sterilitet. Detta kan ske om en går med en obotad infektion under en längre tid, inget som sker på några månader. Men det är därför lika bra att testa sig direkt. 
- det som många tycker är allra bäst med att testa sig är att de slipper oroa sig och ständigt tänka på om en har något eller inte. Och skulle det visa sig att en har något, går det att få medicin mot detta. 
- och vill en slipa såväl oro som medicin = använd kondom! 

happy klamydiadag!

Publicerad 2013-09-09 11:14:15 i Sex osv.,

Hurra! Äntligen är den här! KLAMYDIADAGEN!
 
En fantastisk dag som är till för att uppmärksamma denna vanliga könssjukdom. För att sprida information samt för att uppmuntra människor till att testa sig. Tänk om alla könssjukdomar skulle ha varsin dag, där människor fick lära sig mer, skrämselpropagandan förbjöds och där bra diskussioner fick äga rum. Att skolorna runt om i landet kammade till sig, pratade om faktabaserad kunskap och skippade allt som har med fördomar och förutfattade meningar. Att en helt enkelt pratade om fakta, spred kunskap och berättade mer om testning och vad det är bra för. Ska vi köra på det idag? Ja!
 
Här kan ni hitta väldigt mycket bra information. - det är visserligen korrekt fakta, men jag gillar inte att de bara visar upp en kuk, samt deras bildspråk. Men utöver det är all information sann. 
 
 

lite mer lycka

Publicerad 2013-09-08 09:02:41 i kärlek,

Som jag njuter av att fly Stockholm för några dagar och bara vara. Plugget ligger orört i packningen och vi har ägnat dagarna åt familjehäng, promenader och soldyrkan.

Ibland kan lycka vara att stå på en liten strand, med solen i ögonen och få hålla sin kärlek i handen.
- eller att åka ut till ingenstans, där varken ljud eller ljus når en - för att titta på stjärnorna. Att bara få stå och blicka upp, känna sista sommarnatten och bara veta att en äntligen hittat rätt.

lyxplugg

Publicerad 2013-09-06 15:51:08 i plugg,

"Ska man se sådär glad ut när man pluggar?!" - frågar hon när jag läste boken på tåget mot Karlstad.

Och som jag är peppad! Jag köpte boken på Hallongrottans utförsäljning innan jag ens börjat läsa kriminologi, och nu är dessa författare mina föreläsare. Så häftigt.

första gången

Publicerad 2013-09-06 12:59:58 i kärlek,

Det är något extra fint med att göra saker för första gången med sin kärlek. Eftersom jag är aktiv motståndare till oskulds-begreppet, njuter jag istället av att hela tiden göra nya saker med henne. För visst kan jag ha gjort saker förut, men med henne sker allt för första gången. Och då spelar dom andra gångerna mindre eller nästan ingen roll alls. För allt är nytt, färskt, skört, orört och outforskat tillsammans med henne.

Och som jag njöt av första kyssen, första natten, första hånglat och första gången jag fick vakna upp och se hennes avklädda kropp bredvid min. Eller första gången jag mötte henne vid tåget i Stockholm, första middagen med hennes familj eller första gången vi såg en hel film utan att hångla bort den.
Första skrattet, första duschen, första matlagningen ihop och första hänget med mina vänner. Första tårarna och första djupa samtalet. Första gången jag tittade på henne och fattade att hon hade fått en plats i mitt hjärta. Eller när någon kallade oss för ett ni första gången, eller när över hundra personer likeade vår status på fb.
Och alla dom där första gångerna en måste gå igenom men som en inte vill minnas. Som när jag vaknade upp och saknade hennes närhet, eller första gången jag blev sur pga blodsockerfall, eller när hon fick se min bekymmersrynka eller första gången jag fräste åt en främling på stan som tog för mycket plats. Men sådana första måste en ju också gå igenom ihop.


Men som jag njuter av detta, att vara först med henne. Att vi är först tillsammans. Allt är så nytt och det finns dussintals och förmodligen hundratals saker jag vill uppleva, se, känna och vara med om med henne. Och alla saker jag inte kan tröttna på med henne, som jag bara vill uppleva om och om igen.

hen och en

Publicerad 2013-09-05 08:20:36 i feminism, genus osv., plugg,

De kommande två veckorna ska jag ha genusteoretiskt perspektiv på kriminologi - kan ni förstå min lycka? Det är detta min C-uppsats kommer att belysa, eller med hjälp av detta perspektiv som jag ska baka ihop genus, sexologi och kriminologi till en fantastisk uppsats. 
 
Och kan ni förstå min lycka när föreläsaren påpekar att i henoms texter kommer det stå "en" istället för "man", och "hen" istället för "hon" och "han". För att visa i tal och skrift på hur det kan se ut med ett könsneutralt språk. Jag flinade likt ett barn som får syn på sockervadd. Den lyckan. Att läraren själv tar upp det, öppnar upp för en könsneutral akademisk värld - och ger eleverna friheten att dels använda det själva, eller det språk de själva är vana vid. Jag har använt "en" istället för "man" i flera år nu, och "hen" sedan kanske ett-två år tillbaka? Eller hur länge har vi egentligen haft det fantastiska ordet i språket? 
- det tåls att upprepas att jag fick minus på en tenta i somras och arga kommentararer på en annan kurs för att jag använde just den typen av språk. 
 
För ibland krävs det inte mer än att en ändrar en liten vokal här och där - texten får ett annat djup och en kan med hjälp av sitt språk ta ställning, påverka och vara med att förändra. 
 
 

vem betalar er nota?

Publicerad 2013-09-04 15:03:00 i feminism, genus osv.,

 
Nu var det visserligen ett tag sen jag var i en heterorelation, och visserligen ett bra tag sen jag var ute och åt i samband med denna typ av relation. Men visst händer det att jag är ute med vänner vars sociala kön är män - och givetvis är det den personen som servitrisen vänder sig till, som per automatik ska betala ölen eller som får den första uppmärksamheten. 
- och de gånger det förekommit vin är det alltid en man som ska provsmaka ifall vinet passar till maten. Är det för att män har mer utvecklade smaklökar? 
 
Normen är att mannen är den som tjänar bäst och därmed alltid ska vara den som står för notan. I alla fall när det kommer till en heterorelation, som är normen i samhället. Norm att mannen tjänar mest, norm att mannen betalar, norm att kvinnan är en passiv varelse som bara förväntar sig bli bjuden. Skitnormer. 
 
 
Hur ser det ut när ni är ute och äter? Vem är det som får notan vänd mot sig och förväntas vara den som langar upp kreditkortet? Om du är ute med en av annat kön - vem förväntas betala och vem förväntas bli bjuden? Och hur ofta händer det att om du är ute med någon av samma kön, att ni får frågan om delad nota? 
 
 
Vi fick vår nota i mitten av bordet, vänd mot ingen specifik och det var inte heller någon som frågade om vi ville dela på notan. Det kan förmodligen ha varit våra fniss och händer över bordet som indikerade på att vi var mer än "goda väninnor som åt ute en vardag"... Men jag hade förmodligen tänt till om frågan dykt upp. 
- fast jag blir även förbannad när servitriser frågar om jag vill dela en middag med en vän, som att jag skulle bli mätt på en halv varmrätt? 

en månad!

Publicerad 2013-09-04 11:55:14 i kärlek,

 
I går firade jag en månad med denna vackra varelse! Det känns så futtigt med bara en månad? Som att hon funnits i mitt liv betydligt mycket längre än så. Samtidigt som jag inte vill stressa, tänka i förväg eller jäkta iväg på något sätt. Utan bara njuta av varenda jävla sekund med henne. 
 
Vi firade genom att äta varsin spädgris i revbensform, hångla i timmar, äta glass framför en disneyfilm och några tårar från min sida. Kärleken har gjort mig till en mjukis. Och jag har aldrig varit lyckligare. 

tvåagluttare

Publicerad 2013-09-03 08:42:51 i plugg,

Med en lätt koffeinpåverkad blick stirrar jag in i kameran. Det är dags för min första B-kurs! Jag har alltså läst ca 180 hp i A-kurser. Denna termin smäller jag av 1 och en halv B-kurs. Det är även första gången jag återvänder till en klass. Brukar hänga tämligen sporadiskt för att sen sköta allt hemma, så detta blir en ny erfarenhet. 
 
Den här hösten kommer bli den bästa någonsin. Bra kurser, helt CSN, jag är kär i den bästa, lite jobbuppdrag på G, igår lyckades Ernst och Madde boka sina tåg till Bokmässan, Jennie har flyttat in och Ellen + Ernst bor nu i Sthlm. Detta kan bara sluta i succé. 

så får du tillbaka sexlusten

Publicerad 2013-09-02 20:14:00 i Sex osv.,

Förra veckan blev jag återigen intervjuad av Julia Kronnäs för MSN livsstil - denna gång om sexlusten!
 
 
 
Jag svarade på frågor som: Varför dalar sexlusten? Vad beror varierande sexlust på? Vad säger normerna om sexlust? Ska män ha mer sexlust än kvinnor? Vad gör en åt en dalande sexlust? Går det att kicka igång sexlusten? Har alla andra mycket bättre och hetare sexlust än en själv? 
- och så gav jag mina allra bästa tips kring hur du ska tänka kring din egen sexlust samt hur du kan kicka igång den. 
 
Och jag må vara sexualupplysare, men det är ingen raketforskning jag sysslar med. Ibland handlar det om en så enkel sak som att logga ut från FB och hångla upp din partner istället. Här kan ni läsa hela artikeln samt läsa alla tips. Enjoy! Och dela gärna. 
 
 
 

defined lines

Publicerad 2013-09-02 14:04:54 i feminism, genus osv.,

Ibland finns det inget bättre än när vettiga människor gör en parodi på en värdelös, sexistisk, kvinnoförnedrande, objektifierande skitlåt. Originalversionen finns i en "vanlig" "påklädd" version. Men även en "spexig" variant där kvinnorna är helt avklädda förutom ett par hudfärgade tanga. 
- fast den får ni leta upp själva. Och bekräfta att ni fyllt 18 år, annars får ni inte se den. 
 
 
Och jag ser bland kommentarerna att de påklädda personerna i denna film blivit kallade sexister. HA HA HA! Det som dom gjort, vilket en lägger märke till efter några sekunder, är att dom helt enkelt bytt plats på könen. Normen är att kvinnorna alltid är avklädda/nakna/objektifierade - i denna film är kvinnorna påklädda. Detta innebär inte att kvinnorna är sexister - det är ett enkelt sätt att visa på vad som händer när normer bryts och byter plats. 
 
Jag tyckte själv att det såg märkligt ut, jag reagerade alltså på att kvinnorna inte var avklädda. Och jag är knappast den enda som reagerar så. Se musikvideon, lyssna på texten och dela. Enkelt och smart sätt att lyfta frågor om sexism, objektifiering av kvinnor och värdelösa mansnormer.
 

att presentera för familjen

Publicerad 2013-09-01 20:50:02 i kärlek,

40 cupcakes, 140 småkakor, 25 kokostoppar, 40 kärleksmums, 1 morotskaka och ca 35 vänner, släktingar och familjemedlemmar.
- detta var receptet för dagens kalas! Jag firade min födelsedag lite i efterskott och passade på att presentera E för ungefär hela min släkt. Min tanke var att det skulle bli smidigt att bjuda in alla på en gång, från att ha träffat några en och en...

Men det gick bra. Mitt hjärta hoppade över slag när jag såg henne mingla med vänner, hur släkt från olika sidor hängde och hur alla bara hade trevligt. För vi är så många, men det blir så fantastiskt när vi väl möts upp allihop. Jag är omgiven av dom bästa.

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela