fördelar med menskopp!

Har märkt av ett litet tema som går likt cykler i denna blogg, nämligen att varje gång jag har mens passar jag på att tipsa om hur fantastisk menskoppen är! Och visst gillar vi att följa cykler? Så här kommer en liten lista på varför det är så magiskt, underbart och bra att äga en menskopp:
 
  • din fitta kommer att tacka dig redan efter en dag! Istället för att slemhinnorna blir ömma och torra, som de kan bli av att tampongen torkar upp exakt allt som kommer ur fittan - påverkas fittan inte alls på detta vis. Istället samlas all vätska som rinner ut i koppen, utan att torka ut slemhinnorna på något sätt. Det blir stor skillnad på om vätskorna får rinna ut av sig själva, eller bli uppsugna av en tampong.
  • du slipper beräkna tamponger/bindor/trosskydd - menskoppen fungerar som tre skydd i ett och kan vara inne under hela dygnet. Med tanke på att blödningen kan variera under dagen/veckan kan det bli jobbigt att beräkna hur ofta en ska byta tampong, passa så att bindan inte läcker osv. Med menskoppen i räcker det med att tömma 3-4 gr per dygn. 
  • du sparar pengar! Istället för att lägga pengar på tamponger, bindor, trosskydd så räcker det med en menskopp som håller i många år framöver. Dessutom behöver en ofta som tamponganvändare ha lite olika storlekar för att matcha veckans blödning - inte med menskoppen som fungerar lika bra varje dag!
  • du är snäll mot miljön! Att en inte ska slänga tamponger i toaletten vet väl alla om vid det här laget? Att dom sabbar miljön, gör stopp i toan och rent allmänt är värdelösa mot miljön. Detsamma gäller tyvärr även bindor och trosskydd - eftersom de alla är enggångsvaror. Så mycket material som enbart används några timmar. Med en menskopp har du en sak - under flera år. 
  • lite material som behövs - istället för att släpa med ett halvt apotek, räcker det med att endast ta med menskoppen. Gäller såväl på resor som i vardagen med skola och jobb. En sak - för hela mensen.
  • det är häftigt att se vad mensen innehåller! Ok, denna fördel kanske får stå för mig - men jag tycker att det är häftigt att se vad som kommer ut ur min kropp. Jag har ändå haft mens mer än halva mitt liv, och det är först nu jag på riktigt fått se vad mens innehåller. 
  • den är enkel att använda! Det kan se krångligt ut, men efter några försök kommer du få in snitsen. Och det är garanterat enklare än att laborera med tre sorters skydd, gissa hur mycket en kommer att blöda och samtidigt lyckas få med sig alla produkter som kan tänkas behövas. 
  • den passar alla! Istället för att trixa med olika storlekar på tamponger eller bindor beroende på hur mycket eller lite mens en har - oavsett så passar menskoppen dig. Det finns många varianter att välja mellan. 
 
Dessa åtta anledningar är de första jag kommer på. Givetvis finns det ännu fler anledningar till varför en ska använda menskopp. Har du inte ännu skaffat en menskopp - investera i en! Bilden är lånad här, och där hittar du massor med information om olika menskoppar. På denna sida finns det ännu mer fakta, fördelar och tips om hur menskopp fungerar.