jag behöver inte din hjälp

Är på universitetsbiblioteket och ska låna en bok. Följer instruktionerna och ingenting händer. Försöker igen. När jag ska göra mitt tredje försök frågar en person om jag behöver hjälp. Med att låna en bok. Själva uppgiften går ut på att stoppa in ett kort, lägga boken på en platta och sen är proceduren klar. En treåring kan hantera denna uppgift. 
 
Personen som frågar könar jag som man. 
 
Och jag tror absolut inte personen i fråga ville vara nedsättande eller oartig. Utan för henom handlade det nog om att hen fått lära sig att en ska hjälpa till, speciellt när det är unga kvinnor som ska göra något så enkelt som att låna en bok. 
- och det handlar inte om att jag är en otrevlig människa som inte vill ha hjälp från andra människor, jag tycker överlag att vi är för dåliga med att hjälpa varandra. Men det handlar om att jag som ung kvinna inte förväntar mig eller vill att någon förväntas hjälpa mig på grund av vilket genus jag är. 
Och det är en sådan del i processen att hela tiden skapa sitt genus. Kvinnor förväntas vilja ha hjälp, vara svaga, vara passiva och behöva någon som stöttar en. Medan män förväntas vara starka, aktiva, engagera sig och hjälpa svagare individer. Det ingår i genusskapandet att hela tiden aktivt hålla fast vid dessa könsnormer.
 
För det är just det som stör mig. Jag vill inte att någon håller upp min dörr, bär tunga saker åt mig eller tar över mitt arbete - för att jag är kvinna. Jag vill inte bli hanterad på ett visst sätt baserat på det kön som folk klassar mig som. Jag är ingen passiv varelse som vill bli behandlad annorlunda än exempelvis män i samma ålder som jag. Jag vill inte att människor tar min kunskap - eller icke-kunskap för given utefter vilket kön jag är. 
- för det är ren och skär bullshit att personer med andra kön än det jag har, kan hantera saker annorlunda. 
 
Så har du lärt dig att du ska hålla upp dörrar, hjälpa andra kön med tekniska saker eller att det förväntas av dig att hela tiden bli hjälpt. Tänk på vilket genus du skapar och upprätthåller - och tänk varför du vill göra dessa saker. 
- hjälp istället människor med barnvagn på/av bussar, håll upp dörren för äldre som bär tungt eller liknande. Men ta inte för givet att jag som kvinna behöver hjälp bara för att jag är kvinna. 
 
Och för er som undrar var boken avmagnetiserad.