testning!

När jag är ute och föreläser är det just testning jag snackar lite extra om. Den främsta anledningen är att det borde vara en rättighet att få lära sig info kring detta. Skolorna har ett ansvar som de sumpar gång på gång. Men genom att prata mer om testning, upplysa och avdramatisera på samma gång - så skulle det förmodligen innebära att fler gick och testade sig! 
 
Här är den viktigaste infon:
 
VAR? -  Är du under 23 så tillhör du ungdomsmottagningen - vilket innebär att du kan testa dig hos UMS, vårdcentral och sjukhus. Har du passerat 23 år kan du vända dig till sjukhus och vårdcentral. 
 
HUR? - Dom flesta mottagningar har specifika öppetider för testning, eller sex och-samlevnadshälsa som det även kallas. Kolla upp på hemsida/ring dit och kolla. De flesta ställen har drop-in-tider för just testning. Vill en göra mer en testa sig kan det krävas att en bokar en specfik tid.
 
VAD GÖR EN? - Vid en testning får en oftast kissa i en burk. Klamydia, Gonorré och Mycoplasma är tre infektioner som alla är lokala. Detta innebär att en får sjukdomen på den plats en har haft sex. Alltså har jag enbart slickat fitta - så är det i munnen/svalget jag kan få infektionen. Om jag då går och kissar i en burk kommer testat att inte visa något. 
- Därför är det väldigt viktigt att en ber om att få testa sig på alla de platser där en har haft sex. De kan testa en i munnen, könet och analen. Så de tar ofta urinprov och kompletterar med tops från andra ställen om så önskas. 
 
NÄR? - Om du haft oskyddat sex eller om det funnits med en kondom i bilden men att den gick sönder. Detta gäller både oralsex och omslutande sex vid såväl vaginal som anal. Har slemhinna+slemhinna eller vätska+slemhinna möts ---> testa dig! 
- klamydia ger oftast inga symptom vilket innebär att det är inget att gå och vänta på. 
 
VARFÖR? - För att klamydia kan tex utvecklas till andra saker i kroppen som i sin tur kan leda till sämre spermier eller sterilitet. Detta kan ske om en går med en obotad infektion under en längre tid, inget som sker på några månader. Men det är därför lika bra att testa sig direkt. 
- det som många tycker är allra bäst med att testa sig är att de slipper oroa sig och ständigt tänka på om en har något eller inte. Och skulle det visa sig att en har något, går det att få medicin mot detta. 
- och vill en slipa såväl oro som medicin = använd kondom!