barnvagnsmarschen!

I dag sker något viktigt runt om i Sverige - RFSU har barnvagnsmarscher på olika platser: så kolla upp om din stad finns med och delta! I Stockholm är det samling 12.30 på Sergels Torg, så vi ses där!
 
 
Så vad är en en barnvagnsmarsch? Det är ett sätt att synliggöra problemtiken kring mödradödlighet. Varje dag dör 800 kvinnor runt om i världen för att dom blivit gravida. 99 % av dessa kvinnor bor i fattiga länder. Från 2010 kommer de senaste siffrorna på antalet kvinnoliv som förlorats: 287 000 kvinnor. Anledningarna till att dessa kvinnor dör är bristen på preventivmedel, kunskap, information om säkrare sex, mödrahälsovård och rätten till säker abort. 
 
 
Att veta hur kroppen fungerar, hur en kan bli gravid och hur en kan ha säkrare sex är en mänsklig rättighet. Det är var människas rätt att veta dessa saker. Och det kanske är lätt att himla med ögonen och tänka "men det där vet väl alla?!", fast så ser det inte ut på alla platser runt om i världen. Och det handlar inte heller om att Sverige/västvärlden ska banka sig på bröstet och tro att detta inte berör oss. För det gör det. 800 personer om dagen dör pga graviditet - det berör oss. 
 
Det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp - om, när eller hur hen ska bli gravid. Och det är var kvinnas rätt att skydda sig mot könssjukdomar och oönskad graviditet. Och det är var kvinnas rätt att genomgå en säker abort om så önskas. 
 
Detta är en viktig politisk fråga och det krävs engagemang och styrka från politiska partier likväl som oss andra. Att stötta kampen mot mödradödligheten är att visa respekt för kvinnors liv och situation. Magiska Bianca Kronlöfs har gjort en liten video för att lyfta frågan - kolla in och agera. 
 
 
#blogg100, dag 51