han kallar sig Esmeralda

 
Det känns fel att se så glad ut på denna bild, när boken är så hemsk. Men jag var så himla glad över att äntligen få använda photobooth med min nya dator. 
 
Det är Ritta Jacobsson som skrivit boken. Den handlar om överklassbruden Selena som blir kompis med underklassnubben Magne. Selena är skolans populäraste tjej medan Magne hänger med kids som inte bor på gräddhyllan. Selena har precis blivit uthängd av sitt ex när hen träffar Magne. Exet har smygfilmat när Selena strippar och sprider nu filmen i skolan. Ungefär samtidigt börjar Selena prata med en på nätet som blir en vän. 
- Dessutom är det unga tjejer som försvinner efter att ha chattat med någon på nätet. 
 
Så det handlar dels om en från överklass och en från underklass som blir vänner och får känslor för varandra (ingen spoiler, det fattar ju vem som helst som läst en heteronormativ bok förut!), en tjej som blir uthängd naken på nätet och får slamprykten samt behandlas svinigt av hela skolan, det handlar om hur vidriga tjejer kan vara mot varandra när de konkurrerar mot varandra och hur förbannat äckliga snubbar kan vara under tiden de växer i en kass och fruktansvärd mansroll - men också hur jävla lätt det är att unga kan bli lurade av vuxna på nätet. 
 
 
Jag har läst några kurser som handlar om ungas närvaro på nätet och hur jävla enkelt det är för vuxna att locka till sig unga via chatter, appar och forum där kidsen hänger. Jag har studerat fall och fått mallar för vilka det är som begår övergrepp och vilka det är som ofta utsätts. - Och jag kan bli helt galen när jag tänker på hur vanligt detta är. Och hur kassa föräldrar är på att hålla koll. 
- ett extra lästips är Alexandramannen av Katia Wagner, som handlar om Sveriges mest kända nätpedofil. Hen lockade till sig minst femtio tjejer, våldtog, utnyttjade sexuellt, filmade och fotade olagligt. Samt utpressade så fort någon försökte backa eller dra sig ur. 
 
Det är stundtals smärtsam läsning när tjejerna förstår sin utsatthet för bokens förövare. Eller när en får läsa hur Selena hängs ut som en slampa/hora och smutskastas pga en film. Fan vad det är viktigt att vi ständigt diskuterar unga människors sexuella handlingsutrymme, och hur det alltid skiljer sig baserat på ens kön. Denna bok vore perfekt för nior att läsa och diskutera. Dessutom mitt i allt allvar är boken utformad som en deckare och jag läste de sista hundra sidorna med hjärtklappning.  
 
Boken får fem av fem palmer. 
 
B Wahlströms
0 kommentarer