sexualupplysare och bokälskare

ta håret tillbaka 2.0

Publicerad 2014-02-06 14:46:22 i feminism, genus osv.,

För något år sen var debatten het på riktigt och nu har en bekant till mig kickat igång den ännu en gång. Håret. Under armarna. På en person som inte är man. - att det ens finns en debatt kring detta är förbluffande. Men så länge vi lever i ett samhälle där individer aktivt mordhotar, hatar, rasar, blir arga, äcklade, trakasserar och på andra sätt kränker individer för att dom inte tagit bort hår under armarna - så behövs debatten. 
 
 
För mig handlar inte debatten huruvida en är en "bra" feminist eller inte, jag respekterar en människas åsikter oavsett hur en själv ställer sig till rakhyveln. Däremot blir jag imponerad över människor som aktivt tagit sig en funderar, stannat upp för några minuter och faktiskt ställt sig frågan: Men varför rakar jag mig under armarna?
- och en kan få en hel drös med svar på den frågan som lämpar sig i ett annat inlägg.
 
Den kampanj som pågår just nu väcker frågan åter igen - varför lever vi i ett samhälle där människor (påfallande ofta nog män) anser sig ha rätten att RASA för att en kvinna inte rakat sig under armen? Varför MORDHOTAR män kvinnor som har hår på kroppen? Varför tar sig människor tid för att skriva ARGA INSÄNDARE om hur svt gör folk illamående genom att visa upp håriga kroppsdelar? VARFÖR ÄR DETTA BETEENDE ACCEPTERAT?
- och när ska folk faktiskt förstå att det ständiga konstruerande av kroppar som vi baserar på trånga könsmallar förstör för människor. Bildar aggressioner och uppmanar till hat. För ingen människa föds med vetskapen att hata en orakad armhåla. Det är bilder och känslor som samhället aktivt konstruerar genom upprätthållande av könsnormer och trånga mallar. 
 
 
För byt ut den könande kvinnan mot en man - och ingen skulle någonsin rasa över att personen på bilden har hår under armen. Tvärtom förväntas det av mannen att ha hår, gärna under armen och på resten av kroppen. Och detta är inga mallar som poppat upp ur tomma intet, eller en tanke som slagit ett helt samhälle på en och samma dag - utan upprepningar, normer, osynliga gränser och trånga mallar som vi följer och upprätthåller dag ut och dag in. 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Invader ACE

Publicerad 2014-02-14 16:40:43

Har du funderat på varför kvinnor rakar sig på kroppen? Kom ihåg att detta fenomen finns i ett stort antal kulturer världen runt. Ur ett evolutionärt perspektiv är det ganska entydigt. Lite hårväxt == hög östrogen halt == hög fertilitet.
Detta går igen i ett stort antal av det vi kallar klassiska kvinnliga attribut. Små händer & fötter, också en effekt av östrogen. Liten haka (mao hjärtformat ansikte) är ytterligare en östrogen indikator. Män har sedan evolverat (via urval) för att finna dessa egenskaper (attribut?) attraktiva.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela