könande cupcakes

Jag älskar att bläddra i kokböcker. Lära mig nytt, hitta recept och gå loss i köket. Speciellt när det kommer till bakverk. Men detta gör mig lika förbannad varje gång: könande cupcakes

Det kan vara tårtor, småkakor, biskvier eller dammsugare. Men den gemensamma nämnaren är att skaparen tycker det finns en vettig anledning att lägga dit en rosa eller blå färg. För att på så sätt markera könet på huvudpersonen. Kan vara ett dop, kan vara ett sjuårskalas, kan vara en mögippan - oavsett är det tröttsamt. 

När ska människor släppa könsrollerna och se människor som individer? Nej, det är inte så enkelt som att en färgad glasyr definierar en person och dess könsidentitet - fast likväl hänger färgerna ihop med så mycket mer än enbart för att pryda en kaka. I vårt samhälle indikerar en rosa färg ett visst kön, egenskaper, och återupphåller en trångsynt norm. På samma sätt som att färgen blå ska upprätthålla motsatsen. Och att dessa två tillsammans bildar en del av tvåkönsnormen och effektiviserar aktivt könande. 

Och om det på riktigt finns föräldrar, mostrar och farföräldrar som tycker det är viktigt med könande cupcakes - fan, skaffa er en hobby. Boule är ju så trevligt nu på sommaren. 
0 kommentarer