att könet gör en till expert

Jag blir alltid lika förvånad när en person ska få agera expert utifrån sitt kön. Detta förekommer ofta i typiskt "tjejiga" eller "kvinnliga" medier där en man får hoppa in och "lösa alla mysterier kring män". Eller hur tidningar riktade till enbart män har en kvinna som ska stå till svars kring alla "tokiga saker" som kvinnor hittar på. 
 
Det är år 2014 och jag är mållös. Hur går detta ihop? Hur kan en enda person få stå till svars för alla andra inom samma sociala kön? Och vilka är alla dessa som tror på detta? Som aktivt tror att det är skillnad biologiskt, mentalt, sexuellt och känslomässigt. Som ser en person som en pålitilig källa för resterande personer med samma könsidentitet? Eller som på riktigt kan ge hinter gällande hur det egentligen funkar med människor baserat utifrån deras kön.
 
Att det går att se mönster, likheter och olika koder är ganska logiskt. Det baseras på normer, trånga normer som vi föds in i. Men att en människas beteende ska befästas som regler och som instruktioner kring hur en ska behandla resterande människor inom samma kategori? Galet. 
 
Kön är för mig en social konstruktion som befästs med en rad olika egenskaper och fördomar. För mig är det lika logiskt att utropa en expert med blåa ögon som ska få svara för alla andra blåögda människor. Eller varför inte ta en person med föräldrar uppväxta i Skåne? Som får prata för alla andra skåningar. Eller alla människor med storlek 39 i skor, det kan ju också vara en kategori? Kategori som kategori. Och världen mår knappast bättre av att vi ständigt konstruerar och upprätthåller dessa trånga, bisarra kategorier. 
 
#blogg100, dag 2