8 saker du aldrig skulle våga

Nu har jag läst klart denna pärla som handlar om fyra unga tjejer som går sista terminen i nian. Lisa, Jamila, Kay och Vick bestämmer sig för att göra terminen oförglömlig genom att ge varandra utmaningar. Varje vecka möts de, skriver varsin utmaning som de sen lottar fram. Och de har en vecka på sig att göra utmaningen...
 
Själva utmaningarna i sig får kidsen att våga mer, ta för sig mer, käfta, ta plats, ställa upp för varandra och bli modigare. Vilket är det fina och peppiga med boken. Som femton hade jag fnissat ihjäl mig åt alla upptåg, vilket jag iofs gjorde nu också. Men det var häftigare att följa deras utveckling vid sidan av utmaningarna. 
 
Jag älskade att karaktärerna var realistiska och kändes äkta. Att de var så olika och att de kunde vara mänskliga med allt vad det innebär som femtonåring. Att det finns en del unga som älskar sin mjuka mage, en annan gillar androgyna kläder och en tredje älskar att dansa och visa upp sin kropp. Och att alla dessa känslor och inställningar måste få finnas representerade. 



Boken är skriven av Eva Susso (f. 1956) och Moa Eriksson Sandberg (f. 1981) - och jag vet inte om det är författarnas ålder som bidrog till att de använde sig av begreppet oskuld? Varför använder två författare det begreppet i en bok som släpps år 2014? Det känns så jävla sunkigt och sänkte betyget rejält. Hade egentligen velat ge fem av fem kakor. Men det blir bara 3,5 kakor av fem.

Gilla böcker
0 kommentarer