den fallande detektiven

"Christian träffade hans bröstkorg med sin armbåge och de föll till marken, Christian ovanpå honom. Han slet av honom sjalen, slog mot det blottade ansiktet med knuten hand och känslan, när knogarna mötte kindbenet, klöv Christian itu, inombords." 
 
 
Citatet är från Den fallande detektiven skriven av Christoffer Carlsson. Det är hens fjärde bok, och jag tror nog att det är den bästa? Jag har så svårt att rangordna böcker, speciellt av en och samma författare. Men jag har läst CC´s böcker i kronologisk ordning och dyrkat varenda en. Detta är bok nummer två om Leo Junker, och jag hoppas att det kommer många fler. Jag brukar inte se mig själv som en som läser deckare, fast varje gång jag läser en riktigt välskriven deckare så älskar jag det. Och denna är precis som de tidigare, extremt välskriven. 
 
CC´s böcker har blivit den sortens böcker som jag drar mig för att läsa, för att jag redan innan vet att jag kommer att älska boken och känna tomhet när jag läst ut den. Samtidigt som jag vill sluka den på några timmar, drar jag ut på det så länge jag kan. Denna bok har varit min pausunderhållning vid sidan av uppsatsen, lämpligt eftersom CC är doktorand i ämnet jag skriver uppsats. 
 
Det som fastnade hos mig och som fortfarande känns är hur de olika sidorna beskrivs, högerextrema nazister och vänsterextrema individer. Eftersom jag själv tillhör den vänstra sidan har jag lätt för att läsa in bra saker om den ena sidan och dåliga saker om den andra sidan. Och jag är van vid att via litteratur, film och media ta del av ställningstaganden åt respektive håll. Det är så lätt att göra världen svartvit och peka ut de onda. Men inte i denna bok. Oavsett politisk övertygelse eller sida så beskrivs samtliga som människor. De har starka åsikter, styrs av grupptryck och maskulinitetsnormer, vill göra rätt för sin sak och komma vidare. - men de är även en grupp unga män som har ångest, känner osäkerhet, förtvivlan och rädsla. Som mår dåligt men som låter grupptrycket styra. 
 
Männen beskrivs som mänskliga individer med känslor, och det blir tydligt hur starka normer det finns kring denna sorts konstruktion av man. Men det finns genomgående inget ställningstagande från författarens sida. Ofta kan en författare eller skribent väva in sina egna åsikter och tankar, men inte i detta fall. Och jag gillar det, väldigt mycket. På detta vis synliggörs konstruktionerna kring kön och politisk makt på ett genomtänkt vis. Utan för den delen propagera för den ena eller andra sidan. 
 
 
Istället för att fokus ligger på vilken av sidorna som är värst, blir det istället intressant att följa de olika mekanismerna som skapas under denna sorts politska aktivism. Vad det är som får en grupp individer att gå samman, vilja skada motståndare, vilja mörda och hur lojaliteten inom den egna gruppen ständigt skapas och återupphålls. Och vad som händer när metoderna för att skapa en viss sorts maskulinitet försvagas eller förstörs på grund av faktorer som rädsla eller ångest. 
 
För många läsare kanske detta bara är en deckare i mängden. För mig blev det istället ärliga beskrivningar av skapande av maskulinitet och vilka mekanismer som kan ligga bakom politisk aktivism. Oavsett om du är intresserad av att läsa en spännande och välskriven deckare eller en intelligent politisk bok, eller kanske bara vill första maskulinitetsnormer utan att för den delen läsa akademiska texter -  läs denna.
 
Den fallande detektiven får fem av fem kakor. 
#1 - Daniel

Bra skrivet! Jag tycker också mycket om CC's böcker och håller nog denna som hans bästa, so far...