Det är något som inte stämmer

 
Min mamma fick boken i julklapp av Piratförlaget och läste ut den i går. Jag läste ut den nu på dagen under några timmar. Boken handlar om författaren Petra som inser att hon blivit bedragen av sin man Anders som jobbar som programledare på tillsammans med Klara Boman. En behöver ju inte vara siare för att förstå att det handlar om Martina Haag själv + Erik Haag och Lotta Lundgren. 
 
Boken är uppdelad i vissa kapitel där Petra befinner sig i en fjällstuga för att skriva på sin bok, och resterande kapitel för vi följa hur Petra kommer fram till att Anders bedrar henne. Och hur hon förväntas överleva efter detta. Tidsperspektiven växlar på ett smidigt sätt och en får ständigt följa med i Petras känslor och tankar kring det som har hänt. Hur ska en reagera när en kommer fram till att ens make sedan 15 år tillbaka, bedrar en med någon som en hänger med på bästa sändningstid?
- jag säger inte att det gör ondare och är vidrigare för att båda råkar vara offentliga personer - men scenerna när en får följa Petra som går förbi löp om sig själv, blir påhoppad av journalister eller ser dom otrogna på tv under deras sista julafton ihop.  - det är så jävla hjärtskärande. 
 
Jag känner så otroligt jävla mycket med Petra genom hela boken. Genom all ångest, förtvivlan, förnekelse, hat, raseri och bottenlösa sorg. Jag kom på mig själv med att skrika rakt ut - för jag hatar Anders så jävla mycket. För jag kan inte för mitt liv förstå hur en pappa bara kan lämna sin familj rakt av. Packa ihop lite saker och sticka bort i flera månader. 
- för ja, givetvis tänker jag på min egen pappa. Och han var inget unikum. Precis som att karaktären Anders knappast är ensam om att knulla någon annan än sin fru och sen sticka från sin familj. 
 
Helvete vad en blir arg och ledsen när en läser denna bok. Haag har ett sätt att beskriva känslor så det känns i hela ens kropp. En känner med Petra, i alla känslosvängningar. Och jag kommer på mig själv med att hata att jag sett vartenda avsnitt av julkalendern. Fan, ska aldrig mer se något där dom två är delaktiga. 
 
 
Men när jag läst klart boken känner jag samtidigt någon slags styrka? För en kan överleva. Det går att klara sig fastän något krossat ens hjärta på det vidrigaste och mest förödmjukande vis. En kan ta sig vidare. Även fast en tror att en kommer att dö av hjärtesorg. Det går att överleva. Och Haags bok är det bästa jag läst om det. 
- alla som nångsin funderar på att ingå i en relation borde läsa boken. 
 
Det är något som inte stämmer får fem av fem palmer. 
Piratförlaget
0 kommentarer