Naomi och Ely´s kyssförbudslista

 
Jag läste boken som är skriven av Rachel Cohn och David Levithan,för ganska många år sen. Och jag minns att jag älskade boken, att den hade ett driv, kaxigt språk, viktiga frågor och var något helt annat än jag tidigare läst. Detsamma gäller även filmen. 
 
 
I filmen får vi följa Naomi och Ely som bor på Manhattan och varit vänner hela livet. Dom bor grannar och är som syskon. Dom förstår varandra som inga andra gör, dom ställer upp för varandra, har roligt hela tiden osv osv. Samhället och omgivningen vill väl tolka dom som "perfect match" - förutom den lilla detaljen att dom både är intresserade av killar. 
- denna detalj är ju på något sätt "nödvändig" för att en tjej ska kunna vara kompis med en kille. Att någon av personerna ska vara icke-hetero för att en tjej och kille ska kunna vara vänner. Vilket är så otroligt tröttsamt och jävligt sorgligt. Att vi fortfarande befäster så otroligt mycket vid kön och vilka som kan vara vänner med vilka kön. 
 
Men, både boken och filmen är fantastiska! Så vi fortsätter recensionen. För att Naomi och Ely ska fortsätta vara bästa vänner så gör dom en kyssförbudslista. Detta innebär att om någon av dom träffar en kille som dom båda tycker är snygg eller är intresserade av - då hamnar den personen på listan och ingen av dom får kyssa den. På så vis kommer deras vänskap aldrig att förstöras. 
- detta fungerar ju toppen. Tills Ely kysser Naomis pojkvän...
 
Allt detta avslöjas i trailern och jag tror att det även står på bokens baksida? Så ja, historien är väldigt förutsägbar. Men samtidigt fin och queer. Både Naomi och Ely spelar så bra och deras kemi är fantastisk. Och jag älskar hur det centrala i filmen är deras vänskap. 
 
Naomi och Elys kyssförbudslista får fyra av fem palmer. 
 
 
0 kommentarer