Mellan fyra ögon

Alla deckare i Denise Rudbergs elegant crime-serie har väldigt fyndiga namn: Ett litet snedsprång, Två gånger är en vana, Bara tre kan leka så och Mellan fyra ögon. Visst är det snygga namn? 
 
Jag har läst alla Rudbergs böcker och älskat varenda en. Jag kan ju annars vara skeptisk gällande författare som hoppar mellan genrer, men Rudberg klarar detta galant. För dig som gillar deckare men som nödvändigtvis inte behöver läsa om splatter och blodslask, då är det här en serie för dig. Jag har för mig att det ska komma tio i denna serie? Antingen om jag har läst det i någon intervju, eller kanske bara inbillat mig? Undrar hur resterande namn kommer se ut.
 
Mellan fyra ögon utspelar sig dels på Östermalm och dels på en av Sveriges finaste och och mest exklusiva internatskola - där skolans styrelseordförande hittas mördad. Det visar sig ganska snabbt att skolans rektor haft ett hemligt kärleksförhållande. Och det hela blir om möjligt ännu mer känsligt. Precis som tidigare böcker får läsaren följa åkklagarsekreteraren Marianne Jidhoff, kriminalkommissarie Torsten Ehn och kriminalassistent Augustin Madrid. Vid sidan av skolhistorien framträder en annan människa med ett annat öde - och det hela flätas samman på ett riktigt bra vis. Mer än så vill jag inte skriva, för då kommer jag bara avslöja något. 
 
Efter en sida är en inne i boken, språket sveper med en utan krångel och jag dyrkar beskrivningarna. Kläderna, maten, miljöerna, karaktärerna - allt är så himla bra och målande beskrivet. Och ja, jag älskar att få ta del av en värld jag aldrig kommer i närheten av. Jag rör mig på andra sidan staden, med helt andra människor, äter annat och hänger inte i dessa miljöer. Just därför blir det så himla mycket mer spännande och intressant. Som mindre kunde jag ju sukta efter märkeskläderna, restaurangbesöken och klackarna. Nu myser jag mest över att få en liten inblick, men suktar inte så mycket längre. 
 
Jag ger boken 3,5 palmer av 5 möjliga. Bilden nedan är tagen för snart fem år sen? Jag tror att Rudberg signerar första delen i serien, det borde nog stämma tidsmässigt.