det riktiga landslaget

Första gången jag såg Moa Svan var under en Pride-festival för några år sedan. Hen stod på scen och körde någon stand-up. Och jag föll direkt. Efter det har jag sett henom uppträda några gånger på Bio Rio och andra ställen. Alltid lika briljant. 
 
Och nu har hen skrivit en bok - om fotboll. Jag som hittills sett en fotbollsmatch, men som alltid velat supporta det riktiga landslaget blev ändå intresserad. Svans språk vann över ämnet. Samtidigt så var det just ämnet som lockade! Innan jag började var jag ganska nervös. Skulle det vara en massa fotbollsregler? Minnen om fotboll som jag inte har? Detaljer som en bara riktiga fotbollsfans fattar? Tråkigt? Skulle jag ens fatta något?
- alla dessa frågor var i onödan.
 
 
Boken är briljant från början till slut. Och detta säger jag som sett en fotbollsmatch, men med en bakgrund inom feminism med allt vad det innebär. Boken innehåller fina historier om några av spelarna, en tillbakablick till hur det riktiga landslaget grundades och hur rättigheterna och möjligheterna skiljer sig baserat på vilket kön en fotbollsspelare har. 
 
Genomgående används ett genomtänkt språk och jag fnissar nöjt när det riktiga landslaget beskrivs med just de orden. Och andra lag definieras som "herr-lag". Ni vet ungefär som att en ofta säger fotboll och "damfotboll". Ni vet att jag ofta pratar om hur språk är makt. Vad tror ni den sortens språk skapar för normer? Vad skapar det för tankesätt hos individer och grupper? Och vad skapar det för inställning till sporten om en hela tiden vill basera det på kön?
- jo, genom att säga fotboll och "damfotboll" fastställer en att "herrfotboll" är normen. Att det är så pass självklart att en inte ens behöver benämna vilket kön det är som spelar. Och det befäster hur viktigt det är att peka ut när det inte är herrar som spelar. En fastslår att fotboll är något som pojkar, killar, män och gubbar spelar.
 
Och vad händer med alla andra som spelar fotboll, som älskar fotboll, som är fotbollsfans - men som inte identifierar sig som kille eller man? Dom lär sig att de avviker från normen. Att deras intresse är mindre värt. Att deras kunskap på plan är något onödigt. Att deras kärlek till sporten inte gills. 
 - det var när jag insåg detta som jag också tog beslutet att aldrig se en match med "herrfotboll". Kan jag utesluta män ur mitt val av kultur, då kan det gälla fotboll också. 
 
Bonus med boken: den innehåller enkla förklaringar till hur och varför fotbollsvärlden är så fruktansvärt ojämställd. Svan går igenom saker som medias bevakning, politik bakom fotboll, ekonomiska faktorer och hur fans tror att det ena laget är bättre än det andra pga normer. 
 
Jag ger Det riktiga landslaget fyra av fem palmer. Och jag rekommenderar den till folk som älskar fotboll, folk som kan lite om fotboll, folk som gillar det riktiga landslaget och till alla er som vill fatta varför det finns en norm inom fotbollsvärlden som baseras på kön. 
 
Queen Nilla Fischer och författaren Moa Svan <3