jag vill ju vara fri

En annan bok som jag läste under semestern var Jag vill ju vara fri av Annika Persson. Den boken handlar om Lena Nyman och är skriven tack vara Nymans gamla dagböcker och texter hen själv skrev som en början på en bok om sitt liv. 
 
Min relation till Lena Nyman består av henom som Boel i "Morrhår och ärtor" samt Lovis i "Ronja Röverdotter". Jag har väl alltid förstått att Nyman var en briljant skådespelare, men är nog för ung för att hängt med i alla Nymans stordåd. I boken får en följa Nyman i kronologisk ordning och Nymans egna dagboksanteckningar flätas samman med Perssons text.
 
Eftersom jag inte visste så mycket om Nyman innan, var jag inte beredd på hur mycket jag skulle falla för boken. Nyman levde ett fantastiskt och kaosartat liv. Karriären som skådespelare kom i första hand och hen var besluten att lyckas från början. Nyman slog igenom både som skådespelare och i media med filmerna Jag är nyfiken gul/blå - som jag fortfarande inte sett. Har ni? Hen tog plats, käftade, fick större och större roller och utrymme i Sveriges kulturliv. Boken tar upp alla delar ur Nymans liv. Det var skandaler, fokus på Nymans kropp, självsvält, större uppdrag inom teater-Sverige, alkohol och män. Boken är intressant, en slukar den fort och språket är lättsmält men samtidigt rikt. Det är intressant att fördjupa sig i Nymans liv, även om det stundtals är sorgligt och hjärtskärande.
 
 
Om en gillar historier om filmer, teater och döda skådespelare - då är detta en bok för dig.
Om en gillar känslor, texter som känns i magen om humör som växlar från eufori till självhat - då är detta en bok för dig. 
Om en gillar biografier om magiska queens som varit med om mycket - då är detta en bok för dig. 
 
Jag vet fortfarande inte varför jag älskade boken så mycket? Om det var Perssons språk? Nymans liv och saker hen var med? Eller om det var växlingarna mellan Nymans egna texter och Perssons efterforskningar? Jag vet inte. Men boken är briljant. Jag vill ju vara fri får fem av fem palmer.