kvinnor som dödar inom populärkultur

Jag har precis kollat klart på Divergent. För första gången har jag sett filmen före jag läst klart boken. Men ikväll ska vi på premiären av Insurgent, och jag måste ju ha sett ettan innan tvåan. Och jag har ju relativt liten filmsmak. Eller jag får panik av att se slagsmål. Jag klarar inte av att se när folk blir slagna med nävar, sparkar eller slentrianvåld. Jag börjar gråta, vill blunda, skriker och det blir någon slags kortslutning i hjärnan. Jag vill inte se andra människor skadas. Speciellt när det är flera som går på en ensam person. Den sortens våld som förekommer i skräckfilmer har jag inga problem med. När dom skär upp magsäckar, hugger sönder kroppsdelar eller använder vapen som motorsågar, lie eller gigantiska vapen. 
- men det där våldet som är mer avtrubbat. En man som sparkar ner en annan man. Knytnävesslag, slagsmål och våld där folk klarar sig: det är det jag inte klarar av. Män som slår andra män. 
 
Den sortens våld baseras ofta på en viss sorts maskulinitet. Att bevisa sin styrka, försvara sin manlighet, visa sig stor/stark/viktig/makt - olika egenskaper som ofta kopplas samman med maskulinitet. Och den sortens våld är ju vanligt förekommande. I såväl litteratur, filmer - som såväl vår vardag. Det är våld som är accepterat av samhället och som förekommer på olika platser och av olika anledningar. 
- skulle denna sorts våld inte vara accepterat och ha den position som den har i samhället. Då skulle vi förändrat normerna kring maskulinitet för länge sedan. 
 


Men, det sjuka är att när kvinnor slåss på film eller i böcker - så händer det något i mig. Jag gillar det. För tjejer/kvinnor slåss alltid för någon annans skull. De slåss för att rädda ett samhälle, en by, en familj, ett liv som är svagare än den själv. Ibland händer det att dom slåss/dödar för att överleva själva. Men det vanligaste är att kvinnor slåss för andra svagare gruppers skull. Och det gör sällan män. Män slåss för att tävla om makt eller den starkaste positionen i samhället. 
- Så när en kvinna dödar och skapar någon slags maskulinitet, är det alltid för att rädda andra individer - och inte för att bevisa något. Samtidigt så tenderar denna sorts skapande definieras som feministiskt? Starkt? Modigt? Häftigt? Och jag vet inte varför, men jag gillar det. 
 
Hur känner ni andra inför våld på film? Häftigt, spännande, tråkigt eller viktig del av en story? Är det skillnad på när kvinnor och män spöar andra? Eller dödar anda människor? Hur tänker ni och hur känns det i magen av att se våld på film?