att läcka vid mens

För första gången sen jag skaffade menskopp har den läckt två dagar i rad, och anledningen bakom det är att jag sovit mer än 10 timmar i sträck. Så den har helt enkelt blivit för full och svämmat över. Så för att ha haft menskoppen i några år är det bra statistik i jämförelse med tamponger och bindor.
 
Men en tanke som slog mig när jag stod där och tvättade rent underkläder från blodfläcker - varför har inte kroppen lärt sig att vakna innan blodet läcker över? Jag har sedan jag fick mens för 14 år sedan, alltid vaknat precis när det läcker över. Oavsett om det varit binda, tampong eller nu mera menskopp - så fort det svämmar över, då vaknar jag som ett skott. Men varför väcks inte kroppen innan det? 
- kan det vara något med känseln vid slemhinneväggarna eller att kroppen reagerar när blodet rinner utanför slidan? Eller vad kan det vara? Vad är det för något som sker och som sen skickar signaler till kroppen som gör att en vaknar? 
 
Fast det måste ju tilläggas, det var ju något nostalgiskt att stå där, halv sovande och tvätta rent trosorna för hand. Känna den där söta järndoften och se hur blodet rinner ner i handfatet. Och jag minns hur jag som tonåring var specialist (tyckte jag själv) på att hänga trosorna på tork bakom annat för att föräldrar/plastsyskon inte skulle upptäcka. Håller tummarna för att kommande generationer inte tycker mens är något pinsamt. 
 
 
Och avslutningsvis, denna simpla men ack så diskuterade bild. Det var denna bild som instagram ansåg vara stötande och plockade bort. För att en sovande person har en mensfläck på byxorna.