sexualupplysare och bokälskare

Bänkad

Publicerad 2015-09-19 21:00:00 i böcker, girls <3,

Jag och Fridah fick hem varsitt ex av denna bok och jag kommer att recensera den i ett kommande avsnitt av Minnet Fullt. Tack till Rabén & Sjögren. Boken är skriven av Annica Wennström och heter Bänkad. 
 
Boken handlar om Sebastian som hela sitt liv har varit en fotbollsspelare - och det är så alla alltid har sett henom och det är så alla tänkar att hen alltid ska vara. De går i åttan men Sebastian förväntas redan nu vilja börja på ett fotbollsgymnasium, ägna all sin fritid åt fotbollen och vilja satsa på riktigt. Bakom Sebastian står en elak styvpappa, en svag mamma, en ny elak coach och ett helt fotbollslag där bästa vännerna finns. 
- tills den dagen då Sebastian inte längre vet vem hen är eller vem hen vill vara. 
 
Det är en typisk historia om att en dag vakna upp och inte veta varför en går klädd på ett visst sätt eller inser hur befriande det kan vara att färga håret svart för första gången. Nya kläder köps på second hand, Sebastian kaxar mot vännerna och skippar träningar. Och gör alla besvikna i jakten på sig själv. 
 
Något jag gillar med boken är att jag för första gången får ta del av ångest över sin identitet, osäkerheten av vem en är, ångesten inför framtiden, känslorna som spränger i en när en aldrig fått ligga eller hur jävla jobbigt det kan vara att gå i åttan och redan behöva spika gymnasieval - ur en snubbes perspektiv. 
 
 
Fast sen så är det en del i början av boken som gjorde att jag ville kasta ut boken genom fönstret. Sebastian är kompis med en som heter Teddy, som är med i en frikyrka. Och som även är kompis med en som heter Johannes som också är med i frikyrkan. Och Sebastian tänker att det vore kul om Johannes var bög. För det skulle göra folk arga? Och jag vet inte om det är pga dom är kristna, eller bor i en mindre stad, eller är "unga killar" - men det är bara så jävla tröttsamt att någon målar upp den bilden om och om igen. Så det drog ner hela betyget för boken. 
 
Bänkad får två av fem palmer. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Caro Wikbro Carlén

jag arbetar som sexualupplysare och har huvudfokus hivprevention och säkrare sex. förutom det gillar jag att läsa, feminism, hångla med min donna, mina queens, New York, att äta, vettiga serier, genus, att resa och att diskutera. och det är ungefär det jag bloggar om.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela