Hela Kakan

 
Jag har läst Hela Kakan som är skriven av Kakan Hermansson. Boken ges ut av Forum bokförlag och är tyvärr alldeles för kort. Jag önskar att jag hade hunnit med att se Hermansson under bokmässan i Göteborg, men jag hann inte med det under den ynka dagen vi var där. 
 
 
Bokem är som en krönikesamling och består av 18 texter av olika längd.  Det är få människor som lyckas skriva något så kort som 143 sidor och samtidigt får med systerskap, feminism, tjockförakt, kvinnohat, klass, familj, uppväxt, tonår, kroppsförakt, kvinnor och queens samt hbtq inflätat i varje text. Det är roligt, hemskt, smärtsamt igenkännande och intellektuellt underhållande.
 
Till en början kände jag att mycket bara vara sånt som jag dravlat de tio senaste åren. För det är genusvetenskap, kvinnohat, lesbiskhet, systerskap och feminism - saker jag kan rabbla i sömnen och har inbakat i ryggraden. 
- är det tråkigt för det? Lite kanske. Men något som en känner igen så pass väl kan ju båda vara en trygghet och som något en redan kan. Hänger ni med? Det är knappast något som pirrar till i mig när jag läser ännu en fb-tråd om föräldrar som rasar över att pojkbarn bär rosa medan flickbarn är coola i snickarbyxor... För sånt har jag läst i så många år. Och precis som många diskussioner inom genusvetenskap och feminism - en ska aldrig värdera olika frågor som olika viktiga. Däremot kan en ju som person bli färdig med ett område och ta sig an ett annat. Hänger ni med? Så mycket av boken var jag bekväm med att läsa för att jag redan kan det sedan lång tid tillbaka. Men det är säkert nytt och sci-fi för många - vilket gör det så härligt och häftigt. 
 
Mina ögonbryn höll på att förflytta sig uppåt hårfästet när jag läste kapitlet om kroppsförakt och studier som gjorts om människors inställning till överviktiga. Och kapitlet om hur Hermansson behandlats av SR och hur de inte kunde hanterat det daliga hatet som Hermansson fick av lyssnare resulterade i att jag tappade lite mer tro på mänskligheten. 
 
Sammanfattningsvis: det här är en bok som många skulle må bra av att läsa. Eller må bra och bra, det är ju inga solskenshistorier som dryftas direkt. Men mellan allt skit och helvete finns det skärvor av pepp och kärlek. Låna på biblan, diskutera med dina vänner och kanske familj. Ba läs den. Hela Kakan får fyra av fem palmer. 
 
 Bilden föreställer Kakan Hermansson och bilden är snodd här
Forum bokförlag
0 kommentarer